Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Grupp med ungdomar
Foto: JKF PHOTO
mer

Magnetkameraundersökning av knäled: Hög säkerhet när det gäller pojkar

2018-05-31

Rättsmedicinalverkets metod för medicinska åldersbedömningar med magnetkameraundersökning av knäled har hög säkerhet när det gäller att bedöma pojkar. Den slutsatsen drar Socialstyrelsen vid en pressträff idag om magnetkameraundersökning vid bedömning av ålder.

Rättsmedicinalverket, RMV, har regeringens uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar av asylsökande, som en del i asylprocessen. RMV använder röntgen av visdomstand och magnetkameraundersökning av knäled som metod. Idag presenterade Socialstyrelsen sin rapport om magnetkameraundersökning som metod för bedömning av 18-årsgränsen.

Sammantaget visar Socialstyrelsens rapport att RMV:s magnetkameraundersökning som metod för medicinsk åldersbedömning har högre säkerhet när det gäller att bedöma barn än när det gäller att bedöma vuxna. När det gäller flickor har magnetkameraundersökning av knäled ett begränsat värde. Rättsmedicinalverket har sedan mars 2018 justerat bedömningsskalan och tydligare skrivit fram den osäkerhet som finns.

– Ny kunskap om flickor visade att knäleden mognar tidigare än vad som har varit känt, vilket även framgår i Socialstyrelsens presentation. I RMV:s metod är hänsyn redan tagen till detta, säger Carl Johan Wingren, docent och områdesansvarig för medicinska åldersbedömningar på Rättsmedicinalverket.

– Rättsmedicinalverket följer ständigt den vetenskapliga utvecklingen inom området medicinska åldersbedömningar. Socialstyrelsens studie är ett viktigt underlag i det arbetet och vi kommer att analysera resultatet, säger Carl Johan Wingren.