Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Medarbetare på rättspsykiatrisk undersökningsenhet
Foto: JKF PHOTO
mer

För berörd: Paragraf 7-undersökning

Ska du göra en paragraf 7-undersökning? Här hittar du praktisk information som kan vara bra att veta.

En paragraf 7-undersökning, eller P7:a som det ibland kallas, är en rättspsykiatrisk utredning då du träffar en läkare i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till handlingar från domstolen och begär ibland även in handlingar från bland annat sjukvård, socialtjänst och kriminalvård för att kunna göra en noggrann bedömning.

Undersökningen genomförs på personer som misstänks ha begått brott som kan ge fängelse och när domstolen anser att det psykiska tillståndet bör utredas. En person som haft en allvarlig psykisk störning vid tiden då brottet begicks ska helst dömas till något annat än fängelsestraff och kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård om personen har behov av vård.

Du som ska genomgå en paragraf 7-undersökning

Häktad

Om du är häktad och ska genomgå en P7:a får du information om när undersökningen ska genomföras.

Ej häktad

Om du inte är häktad skickar vi hem en kallelse till dig. Om du inte kommer på undersökningen har vi möjlighet att begära polishandräckning. Det innebär att polis hämtar dig från ditt hem eller arbetsplats och tar dig till utredningsenheten för samtal med en läkare. Efter samtalet blir du släppt på fri fot. I vissa fall kan polisen även köra dig hem efteråt, i annat fall kan du begära ersättning för resekostnader från tingsrätten.