Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Foto i labbmiljö på Emma Åklint
Emma Åklint. Foto: John Henzlert
mer

Möt Emma Åklint är kemisk biolog på Rättsmedicinalverket

I Sveriges enda rättskemiska laboratorium görs varje år cirka 700 000 analyser. Emma Åklint är kemisk biolog och ser till att Rättsmedicinalverkets uppdragsgivare får rättssäkra och objektiva svar på sina frågor.

I ett laboratorierum står Emma Åklint och upparbetar prover som ska analyseras för narkotika och alkohol. För dagen arbetar hon med blodprover som ska analyseras för eventuell alkoholförekomst. Emma, som är klädd i skyddsutrustning, pytsar blodprover och blandar i små vialer. De upparbetade proverna ska sedan analyseras på speciella instrument för att få fram om det förkommer alkohol i blodet.

– Våra narkotika- och alkoholanalyser upparbetas med olika metoder som tar olika lång tid. Det kan ta upp till sex timmar innan proverna är färdiga för att analyseras på instrument. Nästan alla analyser görs över natten och är klara när vi kommer på morgonen.

Emmas arbete är omväxlande. Under en arbetsvecka håller hon till i olika labbmiljöer. Vissa dagar packar hon upp och registrerar inkomna prover från polisen och utför kemiska narkotika- och alkoholanalyser i blod och urin. Andra dagar hanterar hon pågående ärenden och sammanställer svaren från analyserna. Det handlar om ärenden från polisen som utreder misstänkta för rattfylleri eller våldsbrott.

Visste tidigt att hon ville jobba med kemi

Emma Åklint har en masterexamen i kemisk biologi och bestämde sig redan under gymnasiet för vad hon ville göra.

– Jag blev intresserad av kemi, främst biokemi, och ville bli kriminaltekniker. Jag läste kemisk biologi på universitetet och fick då upp ögonen för Rättsmedicinalverket som arbetsgivare – en myndighet som tillhör rättsväsendet och som gör kemiska analyser i biologiskt material. Det tyckte jag lät spännande så här sitter jag idag, snart tio år senare. Ju mer jag har lärt mig av verksamheten under mina år här, desto mer intressant blir jobbet.

Emma Åklint, kemisk biolog

Emma Åklint upparbetar prover för analys. Foto: John Henzlert

Noggrannhet och struktur viktigt i jobbet

Arbetet på rättskemin är styrt av ett kvalitetsledningssystem som innefattar tydliga riktlinjer för hur arbetet ska utföras. Det är viktigt att alla ärenden hanteras på samma sätt i analyskedjan och att det inte finns några möjligheter att förväxla prover.

– Ett prov hos oss på rättskemin genomgår ofta en komplex kedja av analyser innan vi kan lämna ut ett slutsvar, vi får inte missa något. Den absolut viktigaste egenskapen i mitt jobb är därför utan tvekan att vara noggrann. Det är nästan en förutsättning då vi hanterar stora mängder prover där det är viktigt att vi inte lämnar ut felaktiga svar.

Sammanställning av analyssvaren. Foto: John Henzlert

När vi träffar Emma igen har hon inga skyddskläder och arbetar i ärendehanteringen där analyssvaren sammanställs inför vidare handläggning. Vissa ärenden kan behöva kompletteras med fler analyser.

– I mitt jobb ingår också att svara på olika frågeställningar som polisen har om exempelvis ett ärendes status eller att ett brådskande ärenden ska hanteras med förtur, säger Emma.

Bakom varje ärende finns en människa

Att vara en del i rättskedjan är något som Emma är stolt över och menar att det bakom varje ärende finns en människa.

– Beroende på utfallet av våra analyser kan en person dömas eller frias av domstolen. Det kan också handla om att ge anhöriga till avlidna en förklaring till varför personen har avlidit. Våra analyser kan hjälpa rättsläkaren i sitt utlåtande att fastslå en dödsorsak.

– Arbetet är som bäst när det är ett bra flöde i verksamheten. När vi ligger bra i fas och kan ge våra uppdragsgivare snabba utlåtanden.

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt yrke?
– Vilket spännande jobb du har, är det som CSI på TV? Ja, det är ett mycket spännande jobb. Och nej, det är inte exakt som på CSI. Man kan till exempel inte sätta in ett provrör i ett instrument och två minuter senare få veta precis vad provet innehåller. Processen är betydligt mer komplex än så. Dessutom hanterar verksamheten så stora mängder prover att ett provsvar i bästa fall kan vara färdigt på ett par dagar. Men det kan likaväl ta upp till en månad eller längre tid än så vid komplexa frågeställningar.

Vilka tankar har du om din yrkesmässiga framtid?
– Det finns fortfarande mycket att lära sig här på rättskemi och det finns stora möjligheter att fortsätta utvecklas. Det är en arbetsplats där mycket händer, nya instrument flyttar in och metodutvecklingen pågår ständigt. Det gör att man hela tiden lär sig nya saker så jobbet här blir egentligen aldrig tråkigt.