Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Thommie Nilsson, rättsmedicinsk assistent
mer

Thommie möter döden varje dag

Thommie jobbar som rättsmedicinsk assistent på den rättsmedicinska enheten i Göteborg. Han assisterar rättsläkare vid obduktioner men arbetar också med vävnadsdonation och har mycket kontakt med anhöriga.

Som rättsmedicinsk assistent assisterar Thommie rättsläkaren vid obduktioner men har också ett antal andra arbetsuppgifter. Han är med vid tillvaratagandet av vävnadsdonation där bland annat hjärtklaffar hornhinnor och hörselben kan doneras. Har gör också tandröntgen för identifiering och arbetar i bårhuset.

– Vi har också mycket kontakt med anhöriga. Vi är med hela vägen från innan obduktion till att kroppen återställs, säger Thommie Nilsson.

Thommie är undersköterska i grund och botten och internutbildad på enheten. För att passa för jobbet tycker han att man behöver ha respekt, empati och vara lyhörd för detaljer. Goda kunskaper i anatomi är också viktigt.

– Men vi är allihopa här en kugge i hjulet. Ska det fungera så måste vi rättsmedicinska assistenter göra vårt arbete, läkarna göra sitt jobb och labbpersonalen sitt. Administratörer och utredare behövs också för att allt ska fungera.

Återställning av kroppar ger möjlighet till fint avsked

Det märks att Thommie gillar sitt jobb. Han känner att han får väldigt mycket tillbaka och bekräftelse på sitt jobb speciellt genom sitt arbete med vävnadsdonation och återställning av kroppar som möjliggör ett fint avsked. Han tar upp en speciell händelse.

– Jag var ganska ny, men jobbade med en väldigt erfaren kollega. Så fick vi en vävnadsdonation som jag var med på och assisterade tillsammans med honom. Vi gjorde ett uttag och vi fick det helt utan anmärkning. Så det var lite speciellt. Min son är barnhjärtopererad så att det skulle gå till en hjärtoperation berörde mig.

Det var närmast en slump att Thommie hamnade på Rättsmedicinalverket. Han såg en arbetsannons och blev intresserad eftersom han inte visste vad det rörde sig om och att det stod att det krävdes undersköterskeutbildning i grund och botten.

– Jag hade aldrig reflekterat över att det fanns ett sådant arbete. Jag var lite feg för att söka, men till slut så var det en kompis som låg på mig väldigt mycket. Så sista dagen så sökte jag.

Thommie förbereder för obduktion

Hur ser en dag på jobbet ut?

– Vi kommer på morgonen och tar fram kropparna och förbereder. Sen kommer läkarna och vi påbörjar vårt obduktionsarbete. Lagom till lunch är vi klara. Då har vi eventuellt en vävnadsdonation som är utredd och klar för tillvaratagande.

– Vi kan tandröntga på eftermiddagarna och sen blir det lite städ, möte med läkare och förberedelser inför morgondagen.

 Finns det någon myt om yrket som du kan slå hål på?

– Det är inte riktigt som på tv och vi har inga mörka lokaler med puckelryggad personal som inte lyfter på ett leende. Vi är väldigt trevliga och glada allihopa som jobbar här.