Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Medarbetare på rättskemiska laboratoriet på Rättsmedicinalverket
Medarbetare på rättskemiska laboratoriet på Rättsmedicinalverket därifrån RMV ger svar på provtagning Foto: JKF PHOTO
mer

Provtagning

Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorium ligger i Linköping. Vi gör analyser och ger svar på provtagning av alkohol, narkotika och läkemedel i till exempel blod, urin och hår. Vi gör inte analyser på uppdrag av privatpersoner. Om du lämnat prov på begäran från en myndighet är de ansvariga för ditt ärende.

Varje år gör vi cirka 700 000 analyser och uppdragen och provtagning kommer från bland annat polis, kriminalvård, sjukvård och socialtjänst. Våra ärenden är varierande – vi gör analyser i brottsmål, till exempel vid misstänkt narkotikabrott eller rattfylla, och vid dödsorsaksutredningar. I ärenden från kriminalvård, sjukvård, socialtjänst och behandlingshem undersöker vi om provlämnaren är drogfri. Vi hjälper även tull och kustbevakning med analyser.

Du som privatperson kan inte anlita oss för att göra en analys.

Om du gjort provtagning på begäran från myndighet

Om du har lämnat blod-, urin- eller hårprov på begäran från till exempel polis, kriminalvård eller annan myndighet ansvarar de för ditt ärende. Ärendet registreras samma dag som det kommer till oss på laboratoriet. Efter det börjar vi utföra analyser som uppdragsgivaren har beställt. Det kan ta från en dag upp till några veckor beroende på antal beställda analyser. När samtliga analyser är klara sammanställer vi en slutrapport som kontrolleras och signeras av en handläggare. Rapporten skickas sedan till uppdragsgivaren.

Du kan inte kontakta oss för att få reda på ditt provsvar.

Vanliga frågor och svar

Jag är orolig över att min son kanske har börjat använda droger. Kan jag skicka in ett urinprov till er för analys?
Nej, vi tar inte emot uppdrag från privatpersoner. Vi rekommenderar att du vänder dig till socialtjänsten i din kommun.

Jag misstänker att jag har blivit förgiftad. Hur går jag tillväga?
Vänd dig till sjukvården i din kommun eller kontakta polisen.