Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest. Foto: Rättsmedicinalverket
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest/faderskapsutredning. Foto: Rättsmedicinalverket
mer

Faderskapstest och moderskapstest för privatpersoner

Här kan du som privatperson hitta information om faderskapsutredning och moderskapsutredning, även kallat faderskapstest, och moderskapstest. Oftast är det kommunernas socialtjänster som är uppdragsgivare och i vissa fall är det domstol, men du som privatperson kan också beställa ett faderskaps- eller moderskapstest.

Faderskapstest görs för att ta reda på om en man är biologisk pappa till ett barn. Moderskapstest görs enligt samma princip – för att ta reda på om en kvinna är biologisk mamma till ett barn, vilket kan bli aktuellt i samband med migrationsärende. Personuppgifter i utredningen behandlas enligt GDPR och ditt ärende skyddas av sekretesslagen (2009:4).

Klicka här för att läsa om RMV:s personuppgiftshantering

Klicka här för att läsa mer om sekretess

Obs! Samtliga vårdnadshavare måste ge sitt tillstånd till att ett barn är med i en undersökning i samband med en faderskapsutredning.  RMV utför inte undersökningar i smyg, där vårdnadshavare inte lämnat eller vägrat lämna sitt godkännande.

Så här fungerar DNA-test vid faderskaps- och moderskapstest

Faderskapstest och moderskapstest utförs med hjälp av DNA-test vilket innebär att likheter och olikheter studeras direkt i arvsmassan. DNA finns i hela kroppen och vid testet används munskrapsprov eller blodprov från mannen, kvinnan och barnet. Varken faderskaps- eller moderskapsutredning baseras på hårstrå eller hårprov. När proven kommit till den rättsgenetiska enheten i  Linköping analyseras varje DNA-prov vid två separata tillfällen. Resultaten från de olika proverna måste ha fullständig överensstämmelse för att godkännas.

Faderskapstest under graviditeten, när barnet är i magen, utförs bara på uppdrag av polis eller läkare.

Ert ärende registreras när vi har fått in anmälan och samtycken/fullmakt. OBS! En registreringsavgift och moms tas ut för alla registrerade ärenden, även om anmälan tas tillbaka och ärendet avbryts. I avgiften för ett färdigställt ärende ingår registrering, analyskostnader och moms.

Säkra svar

Med dagens DNA‐teknik har analyserna vid vår rikstäckande enhet för rättsgenetik i Linköping mycket hög säkerhet. Våra faderskaps- och moderskapsutredningar ger säkra svar med en säkerhet på 99,99 procent eller högre.

Andra sätt att utreda

Ibland finns det inte möjlighet att göra ett faderskapstest eller moderskapstest. Det kan exempelvis bero på att mannen eller kvinnan är avliden, eller inte deltar i utredningen av olika skäl. Vi kan i dessa fall göra en släktutredning vilket innebär att vi utreder till exempel syskon eller andra släktingar. Genom DNA-tester och analyser ger vi säkra svar på hur släktbanden ser ut.

I de fall faderskapsutredningen omfattar en avliden man, måste ärendet hos Rättsmedicinalverket beställas av domstol. Provtagningen förordnas då av domstolen. Regler om detta finns i lagen (1958:642) om rättsgenetisk undersökning vid utredning av faderskap.

Faderskapstest kostnad/pris

Du som privatperson kan begära faderskapsutredning eller moderskapsutredning mot en kostnad. Varje ärende har en registreringsavgift och därefter tillkommer en avgift för varje deltagande person.

OBS! En registreringsavgift och moms tas ut för alla registrerade ärenden, även om anmälan tas tillbaka och ärendet avbryts

Kontakt vid frågor

Om du har frågor kring faderskapstest eller moderskapstest är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta rättsgenetik

  • Telefon:
  • 010-483 43 00, 010-483 41 00
    Öppettider måndag till fredag 9-15 (lunchstängt 12-13)
  • E-post:
  • faderskap@rmv.se

Så här går en faderskaps- eller moderskapstest till

Hela utredningen genomförs i ett antal steg.

1. Fyll i blanketter

Fyll i och skicka in blanketterna nedan. Skicka gärna in alla blanketter samtidigt för snabbare hantering av ärendet.


2. Vi skickar en bekräftelse

Vi skickar en bekräftelse per post till dig när vi har mottagit blanketterna. Vi kan på begäran skicka brevet med diskret avsändare så du kan känna dig trygg, säker och anonym.


3. Lämna DNA-prov

Samtliga personer som deltar i utredningen lämnar DNA-prov på vårdcentral eller annat provtagningsställe i sin hemkommun. Ni ansvarar själva för att ringa och boka tid för provtagning. Provet är ett munskrapsprov eller blodprov. En opartisk tjänsteman, till exempel vårdpersonal, måste alltid ta provet. Personal på provtagningsstället ansvarar även för att skicka in provet, tillsammans med ett provtagningsintyg, till oss på rättsgenetiken i Linköping.

Klicka på länken nedan för att hämta blanketten för provtagningsintyg. Du kan också beställa ett provtagningskit för munskrap  gratis från oss genom att mejla eller ringa till oss.

Provtagningsintyg

Blanketten finns även att hämta på Socialstyrelsens webbplats. Blankett för provtagningsintyg på engelska, spanska, tyska, franska, arabiska, finska, somaliska och thailändska finns på RMV:s engelska webbplats


4. Så lång tid tar analysen

Analyserna tar cirka två veckor efter att sista prov inkommit.


5. Resultat

Vi kan mot begäran skicka svaret med REK för att garantera att endast den personen som beställt utredningen kan hämta ut brevet. I samband med det skickar vi faktura på kostnaden.