Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Ung kvinna med uppsatt hår står i laboratoriemiljö
En tvillinganalys genomförs för att ta reda på om barnen är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Foto: JKF PHOTO

Tvillinganalys för privatpersoner

mer

En tvillinganalys genomförs för att ta reda på om barnen är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Uppdragsgivare är i många fall sjukvården, men det kan också vara nyfikna föräldrar som vill ha svar. Här kan du som privatperson hitta information om hur du beställer en tvillinganalys med hjälp av ett DNA-test.

Genom att studera tvillingars DNA går det att få svar på om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar. DNA-test tvillingar kan genomföras oavsett ålder på tvillingarna.

Så här fungerar det

Tvillinganalys genomförs med DNA-test där vi tittar på om barnen har utvecklats ur ett eller två ägg. Är barnen trillingar, fyrlingar och så vidare går det att få svar på även detta. Vid testet används munskrapsprov från varje tvilling. Provet kan tas hemma och provtagningskit kan beställas gratis från oss.

Avgift

Du som privatperson kan begära tvillinganalys mot en avgift. Varje ärende har en registreringsavgift och därefter tillkommer en avgift för varje deltagande person.

Kontakt vid frågor

  • Telefon:
  • 010-483 43 00, 010-483 41 00
    Öppettider måndag till fredag 9-15 (lunchstängt 12-13)
  • E-post:
  • faderskap@rmv.se

Så här går en tvillinganalys till

Tvillinganalysen genomförs i ett antal steg.

1. Fyll i blanketter

Fyll i och skicka in blanketterna nedan.


2. Vi skickar en bekräftelse

Vi skickar en bekräftelse per post till dig när vi mottagit blanketterna.


3. Ta prov och skicka det till oss

Varje tvilling behöver ta ett munskrapsprov. Provet kan tas hemma och provtagningskit kan beställas kostnadsfritt från oss på 010-483 43 00 eller via e-post faderskap@rmv.se. På länken nedan hittar du instruktioner för hur du tar ett munskrapsprov samt var DNA-testet ska skickas.

I andra fall måste du lämna prov på vårdcentral eller annat provtagningsställe i din hemkommun. Det kan till exempel handla om att utredningen ska vara juridiskt giltig. I sådana fall måste en opartisk tjänsteman, till exempel vårdpersonal, alltid ta provet. Personal på provtagningsstället ansvarar för att skicka in provet, tillsammans med ett intyg, till oss. Du ansvarar själv för att ringa och boka tid för provtagning.

Provtagningsintyg
Blanketten finns att hämta på Socialstyrelsens webbplats. Blankett för provtagningsintyg på engelska, spanska, tyska, franska, arabiska, finska, somaliska och thailändska finns på RMV:s engelska webbplats


4. Analys

Analyserna tar cirka två veckor efter att sista prov inkommit.


5. Resultat

Vi skickar svaret med mottagningsbevis för uthämtning på postutlämningsställe. I samband med det skickar vi faktura på kostnaden.