Möt våra medarbetare

Rättsmedicinalverket har drygt 500 medarbetare på olika arbetsplatser runt om i Sverige. Här finns bland annat läkare med en eller flera specialiteter, psykologer, forensiska socialutredare, kemister, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Gemensamt för samtliga är ett högt expertkunnande. Här möter du några av dem.

 • Andreas Tillmar, rättsgenetiker och molekylärbiolog

  Andreas är teknisk molekylärbiolog och docent i forensisk genetik.
  I kärnan på varje cell i våra kroppar finns den genetiska kod som påverkar vilka vi är och avslöjar vårt ursprung. Forskaren Andreas Tillmar har studerat koden och förbättrat skärpan i släkt- och faderskapsundersökningar.

 • Angelica Johansson

  Angelica Johansson, rättsmedicinsk utredare

  Angelica Johansson lär sig nya saker och får aha-upplevelser varje dag. Angelica gillar ett mysterium och att få vara med och ta reda på vad som har hänt en död person och hur. Arbetsglädjen är som störst när hon får en anhörig till den döde att må bättre.

 • Charlotte Lewin, rättspsykiater och överläkare

  Charlottes ord kan vara avgörande för om en gärningsperson döms till fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård. Ansvaret är tungt men arbetet ger en spännande inblick i människans inre tankevärld.

 • Jesper, rättsmedicinsk utredare och donationssamordnare.

  Jesper Greby, enhetschef och donationssamordnare

  Ny vävnad kan rädda liv, berättar Jesper Greby som är rättsmedicinsk enhetschef och donationssamordnare. Sverige är i det närmaste självförsörjande när det gäller vävnad för transplantation. En stor orsak till det är Rättsmedicinalverkets arbete med vävnadsdonation.

 • Katharina Sjölin. rättsläkare

  Katharina L Sjölin, rättsläkare

  Katharina L Sjölin är läkare i rättvisans tjänst. När inträffade döden? Vad kan ha orsakat den? Hur kan de allvarliga skadorna på kroppen ha uppkommit? Att svara på frågor om döden är rättsläkarens viktigaste uppdrag.

 • Marta, analytisk kemist

  Marta Komorowska, analytisk kemist

  Rättsaspekten gör det hela extra spännande, tycker Marta Komorowska, analytisk kemist. Det här är Sveriges CSI, även om verkligheten aldrig är som på film. Här gör vi analyser som hjälper polisen att lösa brott, berättar Marta som är högskoleingenjör i kemisk analysteknik.

 • Shilan, forskare och beteendevetare har fått uppdrag av regeringen

  Shilan Caman, doktorand inom rättspsykiatri

  Särdrag präglar gärningsmän bakom dödligt partnervåld, visar forskning av Shilan Caman. Shilan är doktorand vid Karolinska Institutet och Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsenhet i Stockholm. Hennes forskning är inriktad mot att bättre förstå våldsamma gärningspersoners drivkrafter och motiv.

 • Michael Lindroth i en korridor på den rättspsykiatriska undersökningsenheten i Göteborg.

  Michael Lindroth, omvårdnadspersonal

  Förmågan att kunna läsa av och bedöma en situation rätt är en styrka. Men det finns kvaliteter som Michael Lindroth, omvårdnadspersonal, håller ännu högre.

  Förståelse och empati, alltså vanlig medmänsklighet och humanism. Utan sådana egenskaper blir du inte långvarig i mitt yrke, säger han.

 • Psykolog Anahid Khaneie gör rättspsykiatriska utredningar och bedömer risken att livstidsdömda återfaller i allvarlig brottslighet om de så småningom blir frisläppta.

  Anahid Khaneie, psykolog

  Förstod den misstänkte handlingens innebörd? Fanns överhuvudtaget förmågan att anpassa handlingarna efter situationen? Psykologen Anahid Khaneie utreder gärningspersoners verklighetsuppfattning. Hon hjälper domstolarna att förstå drivkrafterna bakom de grövsta brotten.

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats.