Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Två händer med handskar klipper med en sax.
Håranalys är ett tillförlitligt drogtest som visar droganvändning veckor eller till och med månader tillbaka i tiden. Foto: JKF PHOTO

Drogtest och håranalys

mer

Narkotika och läkemedel lagras i hår och kan därför spåras under betydligt längre tid än i urin eller blod. Håranalys kan därför ge värdefull information om tidigare intag – från några veckor till flera månader bakåt i tiden.

När en person tagit en drog, till exempel narkotika eller läkemedel, cirkulerar den i blodet och når även de små kärlen i hårsäcken. Substansen i drogen lagras in i håret och följer sedan med när håret växer och flyttar sig längre ut från hårbotten. På så sätt bildas en kalender över intag bakåt i tiden. Det innebär att håranalysen kan visa när en person använde en drog senast – så långt som flera månader bakåt i tiden. Generellt sett växer håret ungefär en centimeter per månad, men det kan variera från person till person.

Narkotikatest i hår

Håranalys går att använda i många olika utredningar. Vi kan till exempel undersöka hår när vi vill bedöma följsamhet i läkemedelsintag. Det betyder att analysen visar om en person tagit sin medicin som rekommenderat.

Vi analyserar även drogfrihet i körkortsärenden. Här kan det till exempel handla om att en person behöver visa att hen varit drogfri en viss tid för att få tillbaka sitt körkort.

Vid dödsfall där det finns misstanke om överdos kan håranalys ge information om personen haft en period av avhållsamhet före dödsfallet.

På senare år har även förfinade analystekniker bidragit till att håranalys kan vara ett komplement i ärenden när en person har blivit ofrivilligt drogad.

Substitutionsbehandling

En person som missbrukar narkotika kan få genomgå en så kallad substitutionsbehandling. Det innebär att narkotikan ersätts med ett farmakologiskt likvärdigt läkemedel. Läkemedlet tas i behandlingssyfte för att personen ska få kontroll över sitt missbruk och minska risken för återfall. En håranalys kan då ge information om följsamhet vid läkemedelsbehandling och om sidomissbruk förkommer.

Begära håranalys

Du som ska, eller funderar på att, begära håranalys är välkommen att kontakta oss på rättskemi så ger vi information och tillhandahåller remiss och provtagningsskit för hårprov.

OBS! Du som privatperson kan inte begära håranalys från Rättsmedicinalverket. Det gäller endast våra uppdragsgivare.

Forskning

Vi bedriver forskning och utveckling kring metodik, kvalitetssäkring och tolkning av håranalyser för att kunna leverera så precisa bedömningar som möjligt till rättsväsendet.

Screening och verifikation

Våra analyser sker ofta i två steg:

Screening

Den inledande screeninganalysen ger ett kvalitativt besked om olika grupper av narkotika eller narkotikaklassade läkemedel finns i provet eller ej för en specifik tidsperiod. Screening utförs alltid på otvättat hår som klippts till en förutbestämd längd, oftast 3 cm räknat från rotändan. Denna längd motsvarar en ungefärlig tidsperiod på 3 månader bakåt i tiden räknat från provtagningsdatum. Analysmetoden som används vid screening bygger på vätskekromatografi-masspektrometri (LC-TOF).  Positiva screeningresultat måste alltid verifieras (bekräftas) och detta görs med annan analysteknik.

Verifikation

Verifikationsanalys utförs i syfte att säkerställa resultatet av en positiv screeninganalys eller som riktad analys om screeningmetod saknas. Analysen ger ett kvantitativt besked om vilka substanser som finns i provet för en specifik tidsperiod och i vilken koncentration de finns. Verifikation utförs alltid på tvättat hår som klippts i förutbestämda längder, oftast 3st på varandra följande 1cm-längder räknat från rotändan. Dessa längder motsvarar tillsammans en ungefärlig tidsperiod på 3 månader bakåt i tiden (räknat från provtagningsdatum) men med skillnaden att verifikationsanalysen ger resultat per månad för den totala tidsperioden. Analysmetoden som används vid verifikation bygger på vätskekromatografi-masspektrometri (LC-MSMS).