Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten

Instruktioner för munskrapsprov

mer

Ett munskrapsprov används för att få DNA till olika typer av rättsgenetiska undersökningar. Munskrapsprov används bland annat vid faderskaps- eller moderskapsutredningar, släktutredningar eller tvillinganalyser. Här kan du se hur det går till att ta ett munskrapsprov samt hur du beställer provtagningskit.

 

Så här gör du

1. Märk FTA kortet på avsedd plats med namn och personnummer. Rör inte vid det rosa filtrerpappret som är avsett för DNA-provet.

2. Tag fram munskrapspinnen ur skyddspåsen. Rör inte vid skumplastspetsen.

3. Håll i plasthandtaget på pinnen och sätt skumplastspetsen mot insidan av kinden. Gnugga mot kinden 6-7 gånger. Upprepa med den andra sidan av skumplastspetsen mot den andra kindens insida.

4. Om det är möjligt så försök gnugga i gommen och under tungan för att få upp så mycket saliv som möjligt. Tag ut munskrapspinnen ur munnen.

5. Lyft upp skyddspappret på FTA-pappret, du ser då ett rosa filtrerpapper.

6. Pressa först den ena sidan av munskrapspinnens skumplasttopp mot den markerade cirkeln och sedan den andra sidan. Rulla skumplasttoppen från sida till sida men gnugga inte.

7. Papprets färg ändras till vitt då prov är överfört till pappret.

8. Släng munskrapspinnen. Munskrapspinnen får inte föras in i munnen efter det att den varit i kontakt med FTA-pappret! Låt pappret torka i en timme i rumstemperatur.

9. Vik ner skyddspappret över FTA pappret och lägg det tillsammans med provtagningsintyg i kuvert och skicka till adressen nedan.

Skicka blanketter, handlingar och prov till rättsgenetik

Rättsmedicinalverket
Box 1383
581 13 Linköping

Provtagningskit

Provtagningskit kan beställas utan kostnad från oss på telefonnummer eller e-post nedan.

Beställ provtagningskit

  • Telefon:
  • 010-483 43 00, 010-483 41 00
    Öppettider måndag till fredag 9-15 (lunchstängt 12-13)
  • E-post:
  • faderskap@rmv.se