Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Sarah och Ylva i intervjusituation sittande med vit gardin i bakgrunden
Sarah Ingvarsson och Ylva Forslund jobbar på rättskemiska laboratorieenheten i Linköping.

Laboratoriejobb som gör skillnad

mer

Sarah Ingvarsson, analytisk kemist och Ylva Forslund, laborant jobbar båda på Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorieenhet i Linköping. Ett viktigt jobb där analysresultaten ger svar till bland annat polisen, sjukvården och kriminalvården.

På den rättskemiska laboratorieenheten analyseras prover framför allt för att spåra och fastställa koncentrationen i alkohol, läkemedel, narkotika och dopingpreparat. Funktionen är att bidra med svar i rättskedjan och därmed göra samhället mer rättssäkert. Bland uppdragsgivarna finns bland annat rättsväsendet och sjukvården. Men också rättsmedicin där biologiskt material från alla obduktioner undersöks som en del av dödsfallsutredningen.

Sarah och Ylva har olika bakgrund men har ungefär samma arbetsuppgifter. Sarah Ingvarsson är utbildad till högskoleingenjör inom kemisk analysteknik och Ylva Forslund har en master i biomedicinsk forskning från USA.

– Det här tycker jag är en av styrkorna med RMV. Just att man kan komma från olika utbildningsbakgrunder, men att man sen kan få en intern utbildning för att lära sig hur vi jobbar i huset, säger Ylva Forslund.

– Jag som laborant jobbar mycket inom rutinverksamheten. Jag packar både och registrerar prover och sen jobbar jag med verifikationsmetoder i blod, säger Ylva.

Sarah har liknande arbetsuppgifter. Hon packar också upp och registrerar ärenden.

– Jag är mycket på labb också där jag kvantifierar bland annat amfetamin, buprenorfin och anabola steroider i blod och urin. Jag utvärderar analyser och sen har jag ett instrumentansvar, säger Sarah Ingvarsson.

Sarah och Ylva har olika bakgrund men jobbar med liknande uppgifter

Att få jobba åt rättsväsendet och var med och bidra med svar i rättskedjan och göra samhället mer rättssäkert är något som sporrar både Sarah och Ylva.

– Om vi inte skulle utföra de här analyserna så skulle inte samhället få svar på frågor kring trafikbrottsärenden eller våldsbrottsärenden, säger Ylva.

Det har ju alltid varit lite av en dröm att få jobba inom rättsväsendet. Rättsmedicinalverket har alltid lockat mig och jag älskar kemi och laborativt arbete, säger Sarah.

Ett jobb som gör skillnad med bra utvecklingsmöjligheter

Både Sarah och Ylva drivs av att jobbet faktiskt gör skillnad. Utvecklingsmöjligheterna på Rättsmedicinalverket är något annat de betonar.

– Utvecklingsmöjligheterna som finns här gör ju verkligen att man trivs så himla bra och det känns verkligen som att man har hittat rätt inom arbetslivet, säger Ylva.

Ylva Forslund

Finns det några egenskaper eller kunskaper som är extra bra att ha för det här yrket?

–  Jag skulle säga att ha ansvarskänsla och förstå vikten över att det måste bli rätt och vad följderna kan bli om det inte blir det, säger Sarah.

Ylva fyller på:

– Hand i hand med det går noggrannhet kan jag tycka. Man måste ha ett analystänk som kemist och att ha ett kvalitetstänk överlag.

Båda betonar också känslorna för sitt arbete.

– Jag skulle säga att det finns en stolthet över att jobba här på Rättsmedicinalverket. Man är med och bidrar till ett mer rättssäkert samhälle och det känns väldigt viktig, säger Sarah.
– Jag kan bara hålla med. Jag har precis likadana känslor. Det är en yrkesstolthet att få arbeta på Rättsmedicinalverket, säger Ylva.

En dag på laboratoriet

En typisk dag börjar ofta med att Sarah och Ylva packar upp och registrerar ärenden. Det brukar ske på förmiddagen. Sen är det mycket arbete på labbet där analyserna genomförs. På eftermiddagarna utvärderas analyserna som har gått dagen innan.

– Sen handlar det mycket om att hjälpa kollegor eller hjälpa till med instrument, säger Sarah.

Sarah Ingvarsson

– Ja, och finnas där för varandra och se till att vi får allting gjort inom den tidsram som vi har, säger Ylva.

–  Jag tycker jobbet är som allra bäst när man får lösa småproblem eller stora problem tillsammans med kollegorna och få ha det samspelet och få klura på saker tillsammans. Det är riktigt kul, säger Ylva.

Finns det någon myt om ert arbete som ni skulle vilja slå hål på?

– Jag tänker att det finns en bild av att man är en labbråtta. Man går in i ett labb där det inte finns några fönster. Men här på Rättsmedicinalverket så har vi väldigt öppet klimat och det är stora fönster. Det är väldigt fina miljöer här, säger Sarah.

–  Ja, jag håller med. Vi är inga labbråttor, avslutar Ylva med ett skratt.