Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Ställ med blodprov som en hand med gummihandske hanterar.
Analys av blodprov på rättskemi vid bland annat drogtester och alkoholtest blod från polisen.

Frågor och svar

mer

Vanliga frågor och svar om drogtest, alkohol och läkemedel

  • Hur fungerar drogtest i hår?

   Narkotika och läkemedel lagras i hår och kan därför spåras under betydligt längre tid än i urin eller blod. Håranalys kan därför ge värdefull information om tidigare intag – från några veckor till flera månader bakåt i tiden.

   När en person tagit en drog, till exempel narkotika eller läkemedel, cirkulerar den i blodet och når även de små kärlen i hårsäcken. Substansen i drogen lagras in i håret och följer sedan med när håret växer och flyttar sig längre ut från hårbotten. På så sätt bildas en kalender över intag bakåt i tiden. Det innebär att håranalysen kan visa när en person använde en drog senast – så långt som flera månader bakåt i tiden. Generellt sett växer håret ungefär en centimeter per månad, men det kan variera från person till person.

  • Vilka prover utför Rättsmedicinalverket alkohol- och droganalyser på?

   RMV utför analyser av drogtester i blod, urin och hår. I rättsmedicinska ärenden kan analyser även utföras i andra biologiska material som vävnad (t.ex. muskel) och magsäcksinnehåll.

  • Hur lång är svarstiden på drogtest från polisen?

   Svarstiden beror på vilka analyser som är beställda. Generellt tar analyser utförda i urinprov kortare tid att få svar på än blod- och hårprov.

   Rättskemi på RMV utför inte drog- och läkemedelsanalyser på uppdrag av privatpersoner. RMV lämnar heller aldrig svar på analys till personen som har lämnat prov utan bara till uppdragsgivare, som till exempel polis eller Kriminalvården.

  • Hur länge syns alkohol i blodprov?

   Spårbarheten är beroende av flera olika faktorer som exempelvis mängden konsumerad alkohol, kroppsvikt och hur lång tid som passerat sedan det senaste intaget. Dessutom skiljer det sig åt mellan individer hur snabbt alkoholen försvinner från blodet. Generellt kan man säga att halten alkohol i blod minskar med cirka 0,15 promille i timmen.

  • Hur länge sitter droger kvar i kroppen?

   Olika droger stannar kvar olika länge i kroppen. Generellt brukar man säga att droger kan spåras dagar i blod, veckor i urin och månader i hår beroende på hårets längd. Stora skillnader mellan olika individer förekommer.

  • Vad är spårtiden för steroider?

   Anabola steroider intas vanligen per oralt (via munnen) eller intramuskulärt (injektion i muskel). De olika anabola steroiderna eller deras metaboliter kan sedan påvisas i urinen någon vecka upp till månader efter ett intag beroende bl.a. på hur preparatet har intagits och i vilka doser. Stora skillnader mellan olika individer förekommer.

  • Var hittar man provtagningsanvisningar och remisser för sjukvård och socialtjänst på er hemsida?

   För sjukvård med flera: Begär analys i blod och urin