Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Kvinna i vit tröja och glasögon står vid en dörr med skog i bakgrunden.
En paragraf 7-undersökning, även kallat paragraf 7 test, utförs av en läkare, till skillnad från en stor rättspsykiatrisk undersökning som genomförs av ett team av specialister inom olika områden, specialistläkare, psykolog, forensisk socialutredare och ofta även vårdpersonal. Foto: JKF PHOTO
mer

För berörd: Paragraf 7

Ska du genomgå en paragraf 7-undersökning? Här hittar du praktisk information som kan vara bra att veta.

En paragraf 7-undersökning, som även kallas paragraf 7 undersökning, P7 undersökning eller till och med paragraf 7 test, är en rättspsykiatrisk screening-undersökning då du träffar en läkare i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till handlingar från domstolen och begär ibland även in handlingar från bland annat sjukvård, socialtjänst och kriminalvård för att kunna göra en noggrann bedömning. Efter undersökningen skriver läkaren ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen genomförs på personer som misstänks ha begått brott som kan ge fängelse och när domstolen anser att det psykiska tillståndet bör utredas. En person som haft en allvarlig psykisk störning vid tiden då brottet begicks ska i första hand dömas rättspsykiatrisk vård och inte till fängelse.

Du som ska genomgå en paragraf 7 undersökning

Häktad

Om du är häktad och ska genomgå en P7:a får du information om när undersökningen ska genomföras.

Ej häktad

Om du inte är häktad skickar vi hem en kallelse till dig. Om du inte kommer på undersökningen har vi möjlighet att begära polishandräckning. Det innebär att polis hämtar dig från ditt hem eller arbetsplats och tar dig till utredningsenheten för samtal med en läkare. Efter samtalet blir du släppt på fri fot. I vissa fall kan polisen även köra dig hem efteråt, i annat fall kan du begära ersättning för resekostnader från tingsrätten.

Paragraf 7 undersökning lag

Lag (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. 7 § finns lagskriften om undersökningen.