Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Bild på medarbetare vid enheten för Rättsgenetik som gör släktutredning med hjälp av dna-analys för att fastställa släktskap mellan individer.
Rättsgenetik gör släktutredning med hjälp av dna-analys för att fastställa släktskap mellan individer. Foto: JKF PHOTO
mer

Släktutredning för privatpersoner

Här kan du som privatperson hitta information om hur en släktutredning går till. Släktutredningar görs för att fastställa biologiska släktskap.

Frågorna kring släktutredningar kan se olika ut. Det kan till exempel handla om att det inte finns möjlighet att göra ett faderskapstest eller moderskapstest för att mannen eller kvinnan är avliden, eller inte deltar i utredningen på grund av olika skäl. Vi kan i dessa fall göra en släktutredning vilket innebär att vi utreder till exempel syskon eller andra släktingar. Genom DNA-prover och analyser ger vi säkra svar på hur släktbanden ser ut.

Beroende på vilken typ av släktutredning som ska göras kan provtagningen se olika ut. I vissa fall kan du ta provet hemma med ett så kallat munskrapsprov, och i andra fall måste du gå till en vårdcentral eller annat provtagningsställe i din hemkommun. Det kan till exempel handla om att utredningen ska vara juridiskt giltig. I sådana fall måste nämligen en opartisk tjänsteman, till exempel vårdpersonal, alltid ta provet.

Vi svarar gärna på frågor om utredning släktskap

Vilka personer som utreds i en släktutredning beror på frågeställningen. Eftersom vissa släktskap kan vara svåra att utreda med ett tydligt svar rekommenderar vi att du kontaktar oss för att diskutera vilket sätt som blir bäst för just ditt ärende. Du gör sedan ansökan enligt stegen nedan.

Pris / Avgift

Du som privatperson kan begära släktutredning mot en avgift. Varje ärende har en registreringsavgift och därefter tillkommer en avgift för varje deltagande person.

Frågor

Klicka här för att läsa mer och se vanliga frågor och svar om DNA-undersökning 

Om du har frågor kring släktutredningar är du välkommen att kontakta oss via telefon eller kontaktformulär.

 

Kontakta rättsgenetik

  • Telefon:
  • 010-483 43 00, 010-483 41 00
    Öppettider måndag till fredag 9-15 (lunchstängt 12-13)
  • E-post:
  • faderskap@rmv.se

Så här går en släktutredning till

Utredningen genomförs i ett antal steg.

1. Fyll i blanketter

Fyll i och skicka in blanketterna nedan. Skicka gärna in alla blanketter samtidigt för snabbare hantering av ärendet.


2. Vi skickar en bekräftelse

Vi skickar en bekräftelse per post till dig när vi mottagit blanketterna.


3. Lämna DNA-prov

Beroende på vilken typ av släktutredning som ska göras kan provtagningen se olika ut. I vissa fall kan du ta provet hemma med ett så kallat munskrapsprov. Släktutredningar baseras inte på hårstrå eller hårprov. Provtagningskit kan beställas kostnadsfritt från oss på 010-483 43 00 eller via e-post faderskap@rmv.se. På länken nedan hittar du instruktioner för hur du tar ett munskrapsprov samt var det ska skickas.

I andra fall måste du lämna prov på vårdcentral eller annat provtagningsställe i din hemkommun. Det kan till exempel handla om att utredningen ska vara juridiskt giltig. I sådana fall måste en opartisk tjänsteman, till exempel vårdpersonal, alltid ta provet. Du ansvarar själv för att ringa och boka tid för provtagning. Personal på provtagningsstället ansvarar för att skicka in provet, tillsammans med ett intyg, till oss.

Provtagningsintyg
Blanketten finns att hämta på Socialstyrelsens webbplats. Blankett för provtagningsintyg på engelska, spanska, tyska, franska, arabiska, finska, somaliska och thailändska finns på RMV:s engelska webbplats


4. Så lång tid tar analysen

Analyserna tar cirka två veckor efter att sista prov inkommit.


5. Resultat

Vi kan mot begäran skicka svaret med REK för att garantera att endast den personen som beställt utredningen kan hämta ut brevet. I samband med det skickar vi faktura på kostnaden.