Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest. Foto: Rättsmedicinalverket
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest. Foto: Rättsmedicinalverket
mer

Faderskapstest och moderskapstest för privatpersoner

Här kan du som privatperson hitta information om faderskapsutredning och moderskapsutredning, även kallat faderskapstest, och moderskapstest. Oftast är det kommunernas socialnämnder som är uppdragsgivare och i vissa fall är det domstol, men du som privatperson kan också beställa ett faderskaps- eller moderskapstest.

Faderskapstest görs för att ta reda på om en man är biologisk pappa till ett barn. Moderskapstest görs enligt samma princip – för att ta reda på om en kvinna är biologisk mamma till ett barn. Personuppgifter i utredningen behandlas enligt GDPR och ditt ärende skyddas av sekretesslagen (2009:4).

Klicka här för att läsa om RMV:s personuppgiftshantering

Klicka här för att läsa mer om sekretess

Obs! Samtliga vårdnadshavare måste ge sitt tillstånd till att ett barn är med i en undersökning.

Så här fungerar det

Faderskapstest och moderskapstest utförs med DNA-teknik vilket innebär att likheter och olikheter studeras direkt i arvsmassan. DNA finns i hela kroppen och vid testet används munskrapsprov eller blodprov från mannen, kvinnan och barnet. När proven kommit till den rättsgenetiska enheten analyseras varje prov vid två separata tillfällen. Resultaten från de olika proverna måste ha fullständig överensstämmelse för att godkännas.

Barnets vårdnadshavare måste ge sitt tillstånd till att barnet är med i undersökningen.

Faderskapstest under graviditeten utförs bara på uppdrag av polis eller läkare.

Ert ärende registreras när vi fått in anmälan och samtycken/fullmakt. OBS! En registreringsavgift och moms tas ut för alla registrerade ärenden, även om anmälan tas tillbaka och ärendet avbryts. I avgiften för ett färdigställt ärende ingår registrering, analyskostnader och moms.

Säkra svar

Med dagens DNA‐teknik har analyserna vid rättsgenetik mycket hög säkerhet. Våra faderskaps- och moderskapsutredningar ger säkra svar med en säkerhet på 99,99 procent eller högre.

Andra sätt att utreda

Ibland finns det inte möjlighet att göra ett faderskapstest eller moderskapstest. Det kan exempelvis bero på att mannen eller kvinnan är avliden, eller inte deltar i utredningen på grund av olika skäl. Vi kan i dessa fall göra en släktutredning vilket innebär att vi utreder till exempel syskon eller andra släktingar.

När det gäller faderskap där mannen är avliden kan vi använda sparade prov eller ta prov från den avlidne. Enligt Rättsmedicinalverkets regler ska det finnas ett domstolsförordnande för att undersökning av prov från avliden ska kunna utföras. Om personen levde när ärendet öppnades, eller om en socialförvaltning har initierat ärendet, så gäller andra regler. Kontakta oss så kan vi berätta mer.

Avgift

Du som privatperson kan begära faderskapsutredning eller moderskapsutredning mot en avgift. Varje ärende har en registreringsavgift och därefter tillkommer en avgift för varje deltagande person.

OBS! En registreringsavgift och moms tas ut för alla registrerade ärenden, även om anmälan tas tillbaka och ärendet avbryts

Kontakt vid frågor

Om du har frågor kring faderskapstest eller moderskapstest är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta rättsgenetik

  • Telefon:
  • 010-483 43 00, 010-483 41 00
    Öppettider måndag till fredag 9-15, lunchstängt 11:30 – 12:30
  • E-post:
  • faderskap@rmv.se

Så här går en faderskaps- eller moderskapstest till

Utredningen genomförs i ett antal steg.

1. Fyll i blanketter

Fyll i och skicka in blanketterna nedan. Skicka gärna in alla blanketter samtidigt för snabbare hantering av ärendet.


2. Vi skickar en bekräftelse

Vi skickar en bekräftelse per post till dig när vi har mottagit blanketterna. Vi kan på begäran skicka brevet med diskret avsändare så du kan känna dig trygg, säker och anonym.


3. Lämna prov

Samtliga personer som deltar i utredningen lämnar prov på vårdcentral eller annat provtagningsställe i sin hemkommun. Ni ansvarar själva för att ringa och boka tid för provtagning. Provet är ett munskrapsprov eller blodprov. En opartisk tjänsteman, till exempel vårdpersonal, måste alltid ta provet. Personal på provtagningsstället ansvarar även för att skicka in provet, tillsammans med ett provtagningsintyg, till oss.

Klicka på länken nedan för att hämta blanketten för provtagningsintyg. Du kan också beställa ett provtagningskit för munskrap  gratis från oss genom att mejla eller ringa till oss.

Provtagningsintyg

Blanketten finns även att hämta på Socialstyrelsens webbplats. Blankett för provtagningsintyg på engelska, spanska, tyska, franska, arabiska, finska, somaliska och thailändska finns på RMV:s engelska webbplats


4. Analys

Analyserna tar cirka två veckor efter att sista prov inkommit.


5. Resultat

Vi kan mot begäran skicka svaret med REK för att garantera att endast den personen som beställt utredningen kan hämta ut brevet. I samband med det skickar vi faktura på kostnaden.