Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Medarbetare i skyddskläder som arbetar i det rättsgenetiska laboratoriet i Linköping.
Medarbetare genomför en rättsgenetisk undersökning. Foto: JKF PHOTO

Andra rättsgenetiska undersökningar

mer

Vårt huvudsakliga uppdrag är att utföra faderskapsutredningar, släktutredningar och identifiering av avlidna. Utöver detta gör vi även andra DNA-undersökningar på uppdrag av till exempel sjukvård och polis.

Artbestämning

Utifrån ett vävnadsprov, till exempel ben, kan vi avgöra om det tillhör en människa eller ett djur. Oftast är det polisen eller rättsmedicin som beställer analyserna, och ärendet kan exempelvis handla om ett spårprov där vi får i uppdrag att avgöra om vävnaden är mänsklig eller inte.

Om vävnaden är mänsklig är det möjligt att individbestämma den. Om den däremot kommer från ett djur kan vi inte individbestämma den. Vi kan till exempel avgöra att ett vävnadsprov kommer från en viss djurart, men inte från vilket enskilt djur det kommer.

Inom artbestämning kan ärendet även handla om ett misstänkt jaktbrott eller där man misstänker illegal import av utrotningshotade arter.

Om du som uppdragsgivare vill beställa artbestämning är det enklast att kontakta oss eftersom frågeställningarna kan se olika ut.