Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Vänner anhörig
Är du en anhörig eller en vän och har frågor? Här är sidan för dig.
mer

För dig som är anhörig


Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor för dig som anhörig.

  • Hur kommer jag i kontakt med en person som genomgår en rättspsykiatrisk undersökning?

   Den intagne måste först godkänna samtycke till kontakt genom att skriva under en speciell blankett. När undersökningsenheten har tagit emot samtycket gör vi en bedömning utifrån ordning och säkerhet om besök och telefonsamtal ska tillåtas. När besök väl är godkänt så har undersökningsenheten ett begränsat antal besökstider. Alla besök måste bokas i förväg.

  • Är en psykopat en person med en allvarlig psykisk störning?

   Psykopati är en variant på personlighetsstörning och tillståndet psykopati bedöms inte som en allvarlig psykisk störning i nuvarande lagstiftning. I vissa fall kan dock personer som bedömts ha en allvarlig psykisk störning, såsom psykossjukdom, också ha psykopatiska drag.

  • Vad är en paragraf 7-undersökning och vad innebär den?

   Det är en rättspsykiatrisk utredning som tar ungefär en timme. Den utförs av en läkare och genomförs på personer som misstänks ha begått brott och där domstolen anser att det psykiska tillståndet bör utredas.

  • Jag vill ta avsked av en anhörig som ska genomgå rättsmedicinsk obduktion, hur går jag tillväga?

   För att få se din anhöriga innan obduktionen ska du vända dig till polisen. De sköter visningarna före obduktion. Efter obduktionen kan det vara begravningsbyrån som sköter visningen. På vissa enheter görs det av de rättsmedicinska assistenterna. Du kan alltid höra av dig till den rättsmedicinska enheten som din anhöriga befinner sig på och fråga hur det fungerar på just den enheten.