Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Marie-Louise Hallingström och Fanny Kjellqvist på rättskemiska laboratorieenheten i Linköping.
Marie-Louise Hallingström och Fanny Kjellqvist på rättskemi i Linköping.
mer

Utvecklad blodanalys kan lösa fler narkotikabrott

2018-02-15

Rättsmedicinalverkets nya analysmetod för blodscreening ger polisen möjlighet att upptäcka fler narkotikabrott. Med metoden kan fler droger hittas i mindre koncentration blod.

– Vi har arbetat i två år för att förbättra vår blodscreening. Med den gamla metoden gav vårt baspaket för polisens ärenden, alltid svar om fem olika substanser. Vi har vetat om att vi måste byta metod om vi ville få med fler droger i baspaketet, säger Fanny Kjellqvist, kemisk analystekniker och instrument- och metodansvarig vid Rättsmedicinalverket.

Screeningen är det första steget i behandlingen av ett blodprov som går till droganalys på Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorium i Linköping. Laboratoriet tar bland annat emot och behandlar alla blod- och urinprov som Polismyndigheten tar på personer runt om i hela landet. Om screeningen ger utslag på en drog går laboratoriet vidare med en mer resurskrävande metod som verifierar screeningen. Med verifikationsmetoderna får man svar på exakt vilken drog eller läkemedel det handlar om.

– Vår nya screeningmetod heter ELISA. Med den ger vi i vårt baspaket svar om sju substanser jämfört med fem som tidigare, säger Marie-Louise Hallingström, kemist och kundansvarig för polisärenden vid Rättsmedicinalverket.

Se film här

Fördelarna med ELISA-metoden är flera och med ett enkelt tillägg kan polisen få svar om sammanlagt tolv substanser genom en utökad screening.

– För de fem substanser som ingick i det gamla baspaketet kan vi hitta droger och läkemedel i lägre koncentrationer. Dessutom går det åt ungefär en tjugondel så mycket blod per analys vilket ger möjlighet till fler analyser på samma blodprov, om det skulle behövas, säger Fanny Kjellqvist.

De två nya substanserna som nu ingår i all blodscreening som Rättsmedicinalverket gör åt polisen, är buprenorfin och tramadol.

– Det är två läkemedelssubstanser som är vanliga att missbruka, säger Marie-Louise Hallingström.

Pressmeddelande: Utvecklad blodanalys kan lösa fler narkotikabrott