
Rättsmedicinalverket vill höja kunskapsnivån – lanserar livesänd seminarieserie
mer 2025-05-21Intresset för metoder och forskning kopplade till Rättsmedicinalverkets verksamhet är fortsatt stort. Inom kort lanserar myndigheten därför en serie livesända seminarier där olika ämnen från verksamheten kommer att avhandlas. Först ut: förekomst, analys och klassning av så kallade internetdroger.
Vad är möjligt att göra med den senaste DNA-tekniken som inte gick att göra tidigare? Hur går arbetet vid misstänkta förgiftningsdödsfall till? Hur är det möjligt att ta reda på hur farlig en ny nätdrog är? Och vad räknas som en allvarlig psykisk störning?
Det är bara några av de frågor från Rättsmedicinalverkets verksamhet som ofta återkommer från både media och andra intresserade.
Nu lanserar myndigheten en serie livesända seminarier i kunskapshöjande syfte. Målgruppen är såväl representanter från media som intresserad allmänhet.
– Intresset för det forensiska området och frågor som kopplar till ”true crime” är fortsatt stort. Vi får hela tiden frågor om hur specifika undersökningar eller metoder fungerar eller vad RMV:s forskning kan leda till. Vi vill därför testa om det här kan vara ett komplement till övrig information vi tillhandahåller, förklarar Jimmy Blomqvist Larsson, pressansvarig på Rättsmedicinalverket.
Sänds digitalt
Seminarierna kommer att direktsändas via myndighetens medieportal Rättsmedicinalverket Play. Där kommer de även att finnas i efterhand.
För media som vill delta på plats finns möjlighet att närvara fysiskt i Rättsmedicinalverkets huvudkontor i centrala Stockholm.
Möjlighet att ställa frågor
Det kommer att vara möjligt att ställa frågor inför och under seminariet. Frågor som ställs men som inte hinner få ett svar kommer att besvaras i efterhand, via e-post.
Först ut: kampen mot internetdroger
Först ut den 28 maj är Henrik Green, forskare vid RMV:s avdelning för rättsgenetik och rättskemi och professor i forensiska vetenskaper vid Linköpings universitet. Henrik kommer att under rubriken ”Förekomst, analys och klassning av nya psykoaktiva substanser” berätta mer om hur arbetet med att utreda nya psykoativa substanser, så kallade internetdroger, går till. Se särskild pressinbjudan här.

Nästkommande seminarium i serien kommer att arrangeras den 13 juni. Då kommer docent Andreas Tillmar vid RMV:s rättsgenetiska laboratorieenhet att berätta mer om den senaste DNA-forskningen samt vad de nya rättsgenetiska metoderna har för användningsområden.