Rättsmedicinalverket medverkar i Barents Rescue Week
mer 2019-09-23Den 23-26 september arrangerar MSB en övning i samverkan när det gäller naturkatastrofer och omfattande olyckor. Den kommer bland annat innehålla världens största övning inom katastrofidentifiering, DVI (Disaster Victim Identification) och Rättsmedicinalverket medverkar med åtta medarbetare.
Den stora övningen genomförs inom Barentssamarbetet där Sverige för närvarande är ordförande. Över 40 lokala, regionala och nationella aktörer från Norge, Finland, Sverige och Ryssland kommer medverka i den veckolånga övningen.
Rättsmedicinalverket är en viktig aktör vid händelser med många oidentifierade avlidna. Tillsammans med polisen arbetar myndigheten vid olyckor och katastrofer för att fastställa identiteter enligt en process som har tagits fram av Interpol och som används världen över.
– Vi har ett bra samarbete med polisen och har arbetat enligt DVI-metoden bland annat vid terrorattentatet i Stockholm 2017 och senast vid flygkraschen i Umeå i juli. Men vi behöver alltid öva oss, och att göra det i fält tillsammans med nordiska och ryska kollegor kommer bli mycket lärorikt, säger generaldirektör Lars Werkström
Hemliga scenarioövningar
Rättsmedicinalverket kommer att delta i övningen med fem rättsläkare, en rättsmedicinsk assistent, en genetiker och en säkerhetschef. Det kommer att vara minst två stora scenarioövningar som involverar både polisens tekniker och Rättsmedicinalverkets medarbetare. Scenariona är hemliga än så länge och alla deltagare får information på plats i Kiruna.
– Vi har fått åtta platser för deltagare i övningen, en kommunikatör kommer också att medverka och generaldirektör Lars Werkström kommer att observera övningen. För oss blir det viktigt att ta tillvara på erfarenheterna från övningen och sprida dem i hela myndigheten, säger Tomas Lindfors, säkerhetschef som koordinerar Rättsmedicinalverkets medverkan.
Fakta Barents Rescue Week:
Övningen har föregåtts av mycket förberedelsearbete med fokus på planeringsprocessen där struktur, metod, erfarenhetsåterföring samt kompetenshöjande inslag och möjlighet till nätverkande mellan olika aktörer i Barentsregionen har varit centralt.
Under själva övningsveckan kommer förutom praktisk träning och fältövningar för insatspersonal även inkludera aktiviteter såsom seminarier, workshops, träning och utbildning.