Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Marianne Kristiansson, professor och överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket (RMV) och Jonatan Hedlund, överläkare i rättspsykiatri vid RMV, håller i kursen Rättspsykiatrisk utredning och vård.
Marianne Kristiansson, professor och överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket (RMV) och Jonatan Hedlund, överläkare i rättspsykiatri vid RMV, håller i kursen Rättspsykiatrisk utredning och vård.
mer

Utbildning i rättspsykiatri kan leda till fler rättspsykiatrer

2019-03-26

Kursen Rättspsykiatrisk utredning och vård är en introduktion till rättspsykiatrin på Rättsmedicinalverket. Kursen handlar bland annat om psykisk ohälsa och brott samt riskbedömning och tvångsvård av våldsamma individer.

– Jag tror att det är den 22:a gången i ordningen som jag är med och håller i den här kursen.
Den fungerar som en introduktion till den utredande rättspsykiatrin som vi ansvarar för här på Rättsmedicinalverket, säger Marianne Kristiansson, professor och överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket (RMV).

Det är Marianne Kristiansson och Jonatan Hedlund, överläkare i rättspsykiatri vid RMV, som håller i trådarna för Rättspsykiatrisk utredning och vård. Kursen är ett samarbete mellan Karolinska institutet och Rättsmedicinalverket. Under dagarna 26-28 mars är de 18 kursdeltagarna på Rättsmedicinalverkets huvudkontor och lyssnar till mängder av föreläsningar.

– Deltagarna är bland annat ST-läkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, och de kommer från hela landet för att vara med. Men kursen har startat via webben sedan tidigare. Kursdeltagarna har fått olika typfall som de har arbetat med. De ska bland annat visa vilka lagar och paragrafer som gäller vid tvångsvård, berättar Marianne Kristiansson.

– Senare väntar även en examination via webben. Då handlar det om riskbedömning av individer, alltså om risken för återfall i våldsamt beteende.

Kursdagarna på RMV har flera fokusområden

– Schizofreni och brott är en sak vi tittar på, grundläggande lagstiftning och rättsprocessen är en annan. Vi tar upp riskbedömning, rättspsykiatrisk vård och tvångsvårdsåtgärder. Det kommer även ges en är mycket intressant föreläsning om stalking. Slutligen blir det besök av ett rättspsykiatriskt utredningsteam från RMV.
Ett team består av en specialistläkare i rättspsykiatri, en psykolog, en forensisk socialutredare och omvårdnadspersonal.

– Teamet berättar hur de arbetar med rättspsykiatriska utredningar och de kommer att svara på frågor som kursdeltagarna kan tänkas ha.