Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Person i det rättskemiska laboratoriet som arbetar med analys av blodprov.
Den nya screeningmetoden för blodanalys ELISA är säkrare och omfattar fler substanser. Det leder till att fler drograttfulla personer upptäcks i trafiken.

Fler fall av drograttfylleri upptäcks med RMV:s nya metod

mer 2019-04-12

För drygt ett år sedan bytte Rättsmedicinalverket, RMV, metod för att upptäcka droger vid misstänkt drograttfylleri. Nu visar en utvärdering att den nya metoden fångar upp fler droger och ger säkrare resultat.

I februari förra året bytte RMV analysmetod för blodanalys, det vill säga blodscreening.

Se film och läs mer om ELISA här

Screening är en första analys som kan ge träff för typ av drog, men inte mängd.
Nu visar en utvärdering att metodbytet var mycket lyckat.

– I nya ELISA-metodens blodbaspaket för drograttfylleriärenden ingår sju substansgrupper. Har någon tagit en drog eller ett läkemedel där någon av dessa substanser ingår så ser vi det. Den gamla metoden CEDIA omfattade bara fem substansgrupper. De två nya extra substanserna som ELISA klarar är buprenorfin och tramadol, säger Fanny Kjellqvist, kemisk analystekniker vid RMV.

Kunde de som hade tagit buprenorfin och tramadol i trafiken inte upptäckas tidigare?

– Jo, men när det gällde blodanalys var polisen tvungen att beställa en riktad analys för just buprenorfin eller tramadol för att det skulle upptäckas. Nu får de alltid med dessa två när blodet screenas vilket betyder att fler fall av drograttfylleri upptäcks, berättar Fanny.

Under utvärderingsperioden med ELISA var 11% (691) av blodproven positiva för tramadol och 4% (248) för buprenorfin.

ELISA täcker fler substanser och är dessutom säkrare än CEDIA-metoden. Det står klart nu när de bägge metoderna har jämförts. Utvärderingen omfattar polisens rattfylleriärenden där endast blod inkommit till RMV under de sista tio månaderna 2017 respektive 2018, totalt 6 463 prover med den gamla metoden och 6520 med ELISA.

– Det vi ville veta var om ELISA-metoden fungerar bättre eller i vart fall lika bra som den gamla metoden. Utvärderingen visar att ELISA är bättre även om skillnaderna är relativt små, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid RMV och den som står bakom jämförelsen tillsammans med Fanny.

Att ELISA är en säkrare metod beror på att den har en högre känslighet

Den vanligaste drogen i trafiken, bortsett alkohol, är cannabis vilken testades positivt i drygt 50 procent av alla prover.

– Att ELISA är en säkrare metod beror på att den har en högre känslighet. Vi kan nu upptäcka lägre koncentrationer av en substans i blodet jämfört med före år 2018, då den gamla metoden användes, säger Robert.

Resultatet för kokain sticker ut i jämförelsen.

– Att kokainet har ökat handlar inte bara om att tekniken är förfinad utan det är fler personer som använder kokain nu jämfört med före år 2018. Det har vi sett även i andra ärenden där vi inte har bytt analysteknik, säger Robert.