Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Kerstin Montelius, molekylärbiolog Rättsmedicinalverket
mer

Direkt från Socionomdagarna – RMV är på plats

2021-11-10

Årets Socionomdagar utspelar sig på Älvsjömässan i Stockholm 9-10 november. Senast mässan blev av var i mars 2019. Nu när pandemirestriktionerna har lättat är Rättsmedicinalverket på plats som utställare tillsammans med förväntansfulla besökare.

I år är det särskilt viktigt för Rättsmedicinalverket att vara med när Sveriges socionomer samlas. Från den första januari nästa år erbjuder nämligen vi alla kommuners socialtjänster och även domstolar gratis DNA-undersökning vid faderskapsutredningar. Det handlar om utredningar för att fastställa vem som är far till ett barn.

Vad är huvudsyftet med vår närvaro på årets socionomdagar?

– I år är det att sprida information till socialförvaltningar om den ändrade lagstiftningen om faderskapsutredningar, berättar Kerstin Montelius, molekylärbiolog vid den rättsgenetiska enheten på Rättsmedicinalverket.

Vad kan besökare förvänta sig som kommer till vår monter?

– Vi är tre medarbetare som representerar våra tre enheter som är där, rättsgenetik, rättskemi och rättspsykiatri. Vi svarar på alla frågor som kan tänkas komma och delar ut information för den som vill läsa mer. Självklart har vi även giveaways till alla glada besökare.

Dessutom kommer Daniel Karlberg, forensisk socialutredare vid rättspsykiatri på Rättsmedicinalverket, att tala idag den 10 november, kl. 15:20-16:10, spår 12A.

Ämnet är – Hur gör man riskbedömningar av livstidsdömda?

Daniel kommer även att berätta vad en forensisk socialutredare har för roll i den utredande rättspsykiatrin, som Rättsmedicinalverket ansvarar för.

Hur är det att representera myndigheten mot omvärlden igen?

– Pandemin har visat hur viktigt det är att få träffas på riktigt. Digitala möten är bra som komplement när diskussionen redan är igång, tycker jag.