Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Podd avsnitt 4 rattonykterhet rmv.se
Robert Kronstrand, toxikolog, Amanda Svensson, kemist, Caroline Ytterman, kemist. Alla tre arbetar på Rättsmedicinalverkets rättskemiska enhet i Linköping.

Nytt poddavsnitt om droger och alkohol i trafiken

mer 2020-01-09

Det fjärde avsnittet av Rättsmedicinalverkets podd Döden, hjärnan och kemisten handlar om rattonykterhet och drograttfylla. När polisen vill veta vad som finns i de nykterhetsprov som tas i trafiken varje år så är det Rättsmedicinalverkets rättskemiska enhet som står för analyserna.

Varje år vinkas tusentals bilister in till vägkanten av en polis som sedan ber om ett blåstest för att kontrollera om föraren är påverkad av alkohol.

Om testet ger utslag eller om det finns misstanke om drograttfylleri så kommer föraren att få lämna blod- och urinprov.

Dessa prover analyseras alltid på Rättsmedicinalverkets rättskemiska enhet i Linköping.

Hur analyserna går till och fungerar tar vi reda på i avsnitt fyra av Döden, hjärnan och kemisten, det är ett avsnitt om Rattonykterhet.

Det rättskemiska laboratoriet i Linköping kan spåra och analysera ett fyrsiffrigt antal droger, läkemedel och gifter i kroppen.

Det betyder i princip att vad som än finns i ett blod- eller urinprov så kan Rättsmedicinalverkets rättskemiska enhet hitta det och dessutom visa hur mycket av substansen som finns i provet.

Gäster är Robert Kronstrand, toxikolog, Amanda Svensson, kemist, Caroline Ytterman, kemist. Alla tre arbetar på Rättsmedicinalverkets rättskemiska enhet i Linköping.

Programledare är som vanligt John Henzlert, kommunikatör på Rättsmedicinalverket. Och producent är Johan Göransson, kommunikatör på Rättsmedicinalverket.