Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-verktyg används för DVI-arbete
Foto: JKF Photo

DVI-team deltar i identifieringsarbetet efter trafikolycka i Kiruna

mer 2019-01-14

Sex personer omkom i en svår trafikolycka natten till lördagen utanför Masugnsbyn i Kiruna. Rättsmedicinalverkets personal arbetar med att identifiera de omkomna.

Olyckan inträffade tidigt på lördagen den 12 januari på väg 395 i distriktet Vittangi i Kiruna kommun.

Enligt Polismyndigheten omkom sex personer i olyckan. Samtliga omkomna är av schweizisk nationalitet. Flera medier rapporterade att gruppen färdades i en minibuss som i en kurva kom över på fel sida av vägen och kolliderade med en tung lastbil.

Rättsmedicinalverket har ombetts av polisen att assistera i identifieringsarbetet efter olyckan. Myndigheten har ett DVI-team på plats (DVI står för Disaster Victim Identification). Polisens DVI-team Arctic leder arbetet som syftar till att säkerställa identiteten på de omkomna, något som är mycket viktigt inte minst för att anhöriga ska få klarhet i vad som har hänt.

Rättsläkaren Johanna Loisel, vid Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska enhet i Umeå, har det övergripande medicinska ansvaret för DVI-arbetet.

– Arbetet går framåt, vi har en plan som vi följer. Vi är idag måndag i stort sett klara med två av fallen och preliminärt blir vi klara med alla sex fall under tisdagen. Det vi främst behöver och väntar på är tandvårdsjournaler från Schweiz. Utan dem går det inte att säkra en slutgiltig identifiering. Planen är att polisen ska få underlag att fastställa identiteten på samtliga omkomna senast på fredag den 18 januari, säger hon.

I slutet av november hade DVI-team Arctic en stor gemensam övning. Något som enligt Johanna Loisel underlättat i arbetet efter olyckan i Kiruna.

– Samarbetet i hela teamet fungerar väldigt bra och jag är imponerad över engagemanget och professionaliteten i gruppen.