Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Bild på glasburkar från rättskemiska laboratoriet
Foto: JKF Photo

Få dödsfall hittills av fentanyl

mer 2018-06-07

Vid rättsmedicinska obduktioner uppdagas de fall där fentanyler och andra nätdroger är dödsorsaken. I början av 2018 har nio personer dött av förgiftningar på grund av fentanyl och fentanylanaloger.

rmv-robert kronstrand porträtt
Robert Kronstrand, forskningsstrateg Rättsmedicinalverket. Foto; John Henzlert

En av Rättsmedicinalverkets huvuduppgifter är att göra rättsmedicinska undersökningar av oklara dödsfall på uppdrag av polisen. RMV upptäcker tidigt missbruksmedel som kan vara livsfarliga och har rutiner för att tidigt ge polisen information om utvecklingen av nya droger.

Droger som säljs via nätet har ökat kraftigt och har de senaste tre åren orsakat mer än 350 dödsfall. Under 2017 låg fentanyl och besläktade kemiska varianter, fentanylanaloger, bakom fler dödsfall än heroin.

Hittills under 2018 har det dock varit ganska få dödsfall, något lägre än 2017 års siffror vid samma tidpunkt.

– Det såg ungefär likadant ut i början av 2017 sen dök en variant kallad cyklopropylfentanyl upp som orsakade merparten av dödsfallen under hösten 2017, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid Rättsmedicinalverket.

Nyligen föll domen mot två bröder som sålt hälsofarliga substanser på sin hemsida. Bröderna dömdes till fängelse för vållande till annans död. Rättsmedicinalverket medverkade med flera expertvittnen i rättegången.

– Förhoppningsvis har uppmärksamheten kring rättegången gjort att försäljare och distributörer avstår från att sälja dessa preparat, säger Robert Kronstrand.