Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Forskare framför en affisch med forskningsresultat
Forskarna Jari Tiihonen, Lenka Sivak och Jonas Forsman framför sin forskningsposter

Forskning om vårdtider uppmärksammas internationellt

mer 2024-06-10

Rättsmedicinalverkets forskning kring vårdtider inom den rättspsykiatriska slutenvården som tidigare fått stor uppmärksamhet i Sverige har nu också uppmärksammats internationellt.

Detta i samband med att USA:s största psykiatriska konferens gick av stapeln i New York tidigare under maj. Konferensen, som arrangerades av American Psychiatric Association (APA) med cirka 10 000 deltagare, hade i år ”Confronting Addiction from Prevention to Recovery” som tema. Ett tema som passar det svenska projektet väl.

Forskningen, som sker i samarbete med forskare från University of Eastern Finland samt Karolinska Institutet, handlar bland annat om att öka kunskapen kring hur långa vårdtiderna inom den rättspsykiatriska slutenvården är och att identifiera riskfaktorer för återfall i brott efter avslutad vård. Samarbetet med den finländska forskargruppen möjliggör en jämförelse mellan länderna.

Doktor Jonas Forsman, specialistläkare i rättspsykiatri och forskare på RMV utgjorde tillsammans med kollegan Lenka Sivak myndighetens representanter under konferensen. De är bägge nöjda med det stora intresse som deras forskning fick, trots att konkurrensen var minst sagt tuff.

– Förutom möjlighet att berätta mer om vår forskning för övriga deltagare fick vi även vårt projekt utvalt till att utgöra en så kallad interaktiv poster under konferensen. Vilket kändes väldigt roligt. Vi är också glada över det nära samarbetet med våra finländska kollegor såväl inom ramen för forskningen som under konferensen, säger Jonas Forsman.

Från University of Eastern Finland deltog professor Jari Tiihonen som leder forskargruppen på andra sidan Östersjön.