Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Man i laboratorierock håller i dna-spiral
Andreas Tillmar
mer

Forskningsprojekt om ansiktsprediktion med hjälp av DNA

2023-08-04

Forskningsprojektet leds av ​​​Andreas Tillmar, forskare vid RMV och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet. Tillsammans med sin forskargrupp vill Andreas Tillmar undersöka hur möjligheterna ser ut att ge en bild till polisen om hur en okänd person ser ut baserat på DNA från personen. Det handlar delvis om grundläggande egenskaper som ögonfärg och hårfärg men man vill också se om det är möjligt att få fram en bild på hela ansiktet.

– Forskningen har visat att det fungerar till viss del, men att vissa egenskaper i ansiktet är svårt att predicera bara utifrån DNA, säger Andreas Tillmar.

I den inledande pilotstudien med medverkande på RMV deltog cirka 15 personer. Där skapades bilder utifrån de medverkandes DNA och en separat utvärderingsgrupp fick uppgiften att försöka matcha ihop bilderna som skapades och personerna som var med i studien.

– Vi har sett att vi behöver skruva lite på modellerna. Det handlar om att vi behöver en bättre modell för själva strukturerna i ansiktet, förklarar Andreas Tillmar.

Den mindre pilotstudie som genomförts under våren kommer nu att ligga till grund för en större studie med fler deltagare.

– Mycket i modellen är baserat på kända referensdata som vi begär ut från forskningsinstitut i USA. Det är ganska tidsödande och arbetet i studien kommer att hålla på till 2024, avslutar Andreas Tillmar.

Se en intervju med Andreas Tillmar här: