Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Närbild på en man samt bild på en undervisningssal med åhörare som lyssnar på en talare.

Gästprofessur i Buenos Aires med RMV-koppling

mer 2023-12-29

När den nya forensiska avdelning vid Argentine Catholic University (UCA) i Buenos Aires invigdes i mitten av december utsågs Henrik Druid, överläkare i rättsmedicin på RMV och professor i rättsmedicin vid Karolinska Institutet till gästprofessor.

Porträttbild på man
Henrik Druid, överläkare i rättsmedicin på RMV och professor i rättsmedicin vid Karolinska Institutet

Den nyutnämnde gästprofessorn ser fram emot att ta sig an det nya uppdraget.

– Det är såklart hedrande. Tanken är att jag ska bidra med erfarenheter och råd under uppbyggnaden av den forensiska universitetsavdelningen. Det innebär bland annat att jag kommer att delta i diskussioner om organisationen av verksamheten, som förutom forskning och undervisning också omfattar den rättsmedicinska undersökningsverksamheten. Det pågår ett reformarbete sedan flera år och där man tidigare lydde direkt under Justitiedepartementet. Nu läggs istället ansvaret på universiteten, likt organisationen i de flesta länder i kontinentala Europa, säger Henrik Druid.

Han hoppas även att det nya uppdraget ska leda till kunskapsutbyte som också kommer svensk rättsmedicinsk forskning och RMV till del.

– Jag hoppas kunna bidra med de erfarenheter som jag får genom regelbunden kontakt med den nyinrättade forensiska avdelningen vid UCA. Vi kommer bland annat att ha ett forskningssamarbete inom främst postmortal diagnostik som jag ser mycket fram emot, avslutar Henrik Druid.