Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-rättsgenetik-dna-test i laboratorium

Identifieringsarbetet efter flygkraschen i Iran

mer 2020-01-22

Polisen och Rättsmedicinalverket har gjort ett omfattande arbete för att möjliggöra identifiering av de 17 personer med anknytning till Sverige som befaras ha avlidit i flygkraschen i Iran den 8 januari.

Iran ansvarar för identifiering av de avlidna och matchning genomförs på plats i Teheran. Svensk polis har bistått med insamling av information från Sverige, bland annat genom inhämtning av DNA-prover från anhöriga. Rättsmedicinalverket har utifrån insamlat material tagit fram de DNA-profiler som används för att genomföra identifiering.

– Arbetet med att ta fram DNA-profiler från de prov som rör flygolyckan i Iran är högsta prioritet för oss. Vi finns också tillgängliga för fortsatt arbete för att ta fram ytterligare DNA-profiler eller om vår expertis efterfrågas på annat sätt, säger Cajsa Älgenäs, chef för Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet.

Hittills har Iran lämnat besked om att identiteten är fastställd för åtta personer med anknytning till Sverige. Iranska myndigheter har begärt hjälp med DNA-profiler för att kunna identifiera ytterligare fyra personer. I nuläget har underlag från Sverige skickats till Iran för att möjliggöra identifiering av tre av dessa fyra personer.

– Arbetet fortsätter med att sammanställa information kring den fjärde personen som Iran har begärt hjälp med, säger Manne Jönsson operativt ansvarig för svenska ID-kommissionen.

Information och DNA-profiler har tagits fram för fler personer med anknytning till Sverige, utöver de som Iran begärt hjälp med att identifiera.

– Vi har meddelat iranska myndigheter att vi kan skicka information kring ytterligare personer om det skulle underlätta identifieringsarbetet på plats, fortsätter Manne Jönsson.

När prover tas för att kunna göra matchningar mot DNA kan man antingen få prover från nära anhöriga till den som befaras ha avlidit, eller testa direkt mot den avlidnas DNA. En test direkt mot den befarat avlidna kan göras antingen om personens DNA finns lagrat i ett prov eller genom att ta prov från föremål som den avlidna använt.

Sverige har inte deltagit med personal i identifieringsarbetet på plats i Teheran. Det är iranska och ukrainska myndigheter som matchar inskickade DNA-profiler mot avlidna personer från flygkraschen.

Här kan du läsa mer om Rättsmedicinalverkets arbete med identifiering av avlidna. https://www.rmv.se/verksamheter/rattsgenetik/identifiering-av-avlidna-vid-katastrofer-dvi/

Här kan du läsa mer om Polisens arbete.
https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/identifiering-av-offer/