Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Bild på Pétur Guðmann Guðmannsson framför en skrivtavla
Pétur Guðmann Guðmannsson

Islands enda rättsläkare specialiserade sig i Sverige

mer 2020-05-14

Pétur Guðmann Guðmannsson gjorde i likhet med många andra isländska läkare sin specialisttjänstgöring i Sverige. I sju år arbetade han på vår rättsmedicinska enhet i Linköping. Tillbaka på Island är han nu deras enda rättsläkare och arbetar med att utveckla verksamheten.

Rättsmedicin på Island är mycket mindre än i Sverige. I Reykjavik jobbar en rättsläkare, två rättsmedicinska assistenter och tre sekreterare. Det kan jämföras med cirka 150 personer som jobbar på avdelningen för rättsmedicin i Sverige. Pétur Guðmann Guðmannsson är den enda rättsläkaren på Island.

– Det är svårt på många olika sätt, men också mycket givande. Min lilla avdelning har inget formellt kvalitetssystem och jag jobbar mycket just nu med att rama in verksamheten, bygga upp den men samtidigt förvalta den, säger Pétur.

– Sedan är det ju såklart utbildning, forskning och massa annat tillfälligt smått som man behöver handskas med.

Det var dock en slump att Pétur valde Sverige och just Linköping för sin rättsmedicinska utbildning. Som många andra isländska läkare gjorde han sin specialisttjänstgöring i Sverige. Men 2011 var det inom psykiatri. Han insåg att det inte var helt rätt för honom och bestämde sig för att byta bana.

– Jag hade alltid varit intresserad av rättsmedicin. Jag fick komma på intervju på RMV:s huvudkontor och träffade chefen för enheten för rättsmedicin i Linköping. Efter det fanns det ingen återvändo!

– Jag var cirka 7 år i Sverige. Vi hade ett barn när vi flyttade till Sverige men fick tre till under vår tid i Sverige.

Saknar arbetet i Sverige

Peter tyckte att arbetet på rättsmedicin i Linköping var fantastisk och beslutet att lämna enheten och flytta tillbaka till Island var ett av de svåraste beslut som han tagit.

– Jag saknar mina gamla medarbetare där och tänker på dem varje dag. Jag saknar också att inte ha möjlighet till informell vardaglig diskussion med kollegor om fall och annat.

– Min tid som rättsläkare hos RMV var riktigt superb och lärorik vilket är till stor nytta för mig i mitt dagliga arbete på rättsmedicinska avdelningen i Reykjavik.