Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Helix, rättspsykiatrin i Stockholm som ligger i Huddinge.
Helix, rättspsykiatrin i Stockholm som ligger i Huddinge. Här gör Rättsmedicinalverket rättspsykiatriska undersökningar och paragraf 7 undersökningar.

JO har granskat RMV

mer 2020-10-15

Justitieombudsmannen (JO) har under våren och sommaren genomfört en inspektion av den rättspsykiatriska avdelningen på Rättsmedicinalverket med fokus på åtgärder i samband med coronapandemin. Nu har JO:s beslut kommit.

– JO:s inspektion av vår verksamhet ser vi som en viktig del av vårt utvecklingsarbete. Det är nyttigt att få verksamheten belyst från ett utifrånperspektiv och deras beslut kan hjälpa oss att göra vår verksamhet ännu bättre, säger Lars Grönvik, tf avdelningschef för rättspsykiatriska avdelningen på RMV.

I sitt beslut konstaterar JO att RMV har hanterat frågor som uppkommit i samband med pandemin på ett balanserat sätt inom den rättspsykiatriska verksamheten. Ingen kritik riktas mot myndigheten, men JO ger en rekommendation att informationsgivningen till de intagna kan utvecklas.

– Vårens händelser har varit minst sagt extraordinära och i likhet med många sektorer i samhället ställt vår verksamhet på prov. Vi har mött utmaningar som vi aldrig haft tidigare och försökt hantera dem på bästa sätt. Med hjälp av JO-granskningen kan vi stå ännu starkare nästa gång något av denna dignitet inträffar, säger Lars Grönvik.

JO-beslutet kommer nu att närmare analyseras på Rättsmedicinalverket.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna dra nytta av den genomlysning som JO har gjort och stärka vår verksamhet ytterligare, säger Lars Grönvik.