Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Katarina Howner, forskare och specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket.
Katarina Howner, forskare och specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket.
mer

Katarina Howner medverkade i Filosofiska rummet

2018-11-12

Rättpsykiatriker Katarina Howner medverkade söndagen 11 november i Sveriges radios program Filosofiska rummet och pratade om ondska.

Programmet diskuterade ondska och Faust, med anledning av en nyskriven pjäs som sätts upp på Dramaten.

Lyssna på programmet på Sveriges radios webbplats

Temat för programmet är ondska, vad kan du som rättspsykiater bidra med i det ämnet?

Jag tänker att jag i mitt arbete träffar människor som begått fruktansvärda handlingar, något som allmänheten kanske betecknar som ”onda handlingar”. Mitt bidrag är väl att jag utifrån min erfarenhet, både som forskare och rättspsykiatriker, kan säga något om drivkrafter och olika drag i personligheten som kanske kan bidra till att någon begår en handling som skadar andra.

Kan ondska ärvas i generna eller är onda handlingar en produkt av miljö och omständigheter?

Frågan är nog inte rätt ställd, ondska är ingen ingrediens eller egenskap som människor har eller inte. En person kan begå en handling som till synes är ond då den skadar andra. Jag tror att personer är olika benägna att drivas till detta, mycket beroende på vissa personlighetsdrag såsom brist på empati eller impulskontroll. Personlighet är till stor del ärftligt men det som våra gener uttrycker påverkas också av miljön runt omkring oss, hur andra bemöter oss och vad vi får för förutsättningar.

Fick du någon fråga i programmet som du tyckte var extra intressant?

Den sista frågan handlade om sitt eget förhållningssätt till ondska, vilket är en svår och intressant fråga. Man får nog lyssna på programmet för att höra vad jag svarade till slut…