Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Sarah och Ylva i intervjusituation sittande med vit gardin i bakgrunden
Sarah Ingvarsson och Ylva Forslund jobbar på rättskemiska laboratorieenheten i Linköping.
mer

Laboratoriejobb som gör skillnad

2024-01-09

Sarah Ingvarsson, analytisk kemist och Ylva Forslund, laborant jobbar båda på Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorieenhet i Linköping. Ett viktigt jobb där analysresultaten ger svar till bland annat polisen, sjukvården och kriminalvården.

På den rättskemiska laboratorieenheten analyseras prover framför allt för att spåra och fastställa koncentrationen i alkohol, läkemedel, narkotika och dopingpreparat. Funktionen är att bidra med svar i rättskedjan och därmed göra samhället mer rättssäkert. Bland uppdragsgivarna finns bland annat rättsväsendet och sjukvården. Men också rättsmedicin där biologiskt material från alla obduktioner undersöks som en del av dödsfallsutredningen.

Sarah och Ylva har olika bakgrund men har ungefär samma arbetsuppgifter. Sarah Ingvarsson är utbildad till högskoleingenjör inom kemisk analysteknik och Ylva Forslund har en master i biomedicinsk forskning från USA.

– Det här tycker jag är en av styrkorna med RMV. Just att man kan komma från olika utbildningsbakgrunder, men att man sen kan få en intern utbildning för att lära sig hur vi jobbar i huset, säger Ylva Forslund.

–  Jag som laborant jobbar mycket inom rutinverksamheten. Jag packar både och registrerar prover och sen jobbar jag med verifikationsmetoder i blod, säger Ylva.

Läs hela intervjun på rmv.se