Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Bild tagen från Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorium.
Bild tagen från Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorium.
mer

Minskat antal dödsfall med nätdroger

2018-09-28

Under 2017 var det rekordmånga dödsfall orsakade av nätdrogen cyklopropylfentanyl och andra varianter av läkemedlet fentanyl. Den trenden verkar bruten, antalet fall har minskat dramatiskt.

De första sju månaderna 2018 bedömdes fentanylvarianterna cyklopropylfentanyl och metoxiacetylfentanyl vara dödsorsak i sammanlagt åtta obduktionsärenden hos Rättsmedicinalverket. Det är en kraftig minskning jämfört med 2017 där fentanylanaloger (varianter av fentanyl) bedömdes vara dödsorsaken i 101 fall.
I våras åtalades två bröder för vållande till annans död. De båda drev en hemsida där det gick att köpa fentanylanaloger.
– För just fentanylanaloger så bedömer jag att det arbete som polisen, Åklagarmyndigheten och Rättsmedicinalverket, gjorde under vintern och våren 2018 gav resultat, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

– Det förekommer fortfarande svenska hemsidor som säljer internetdroger men så vitt jag vet, inga fentanyler, säger Kronstrand.

Tidigare kunde försäljningen av  fentanylanalogerna fortgå utan att de ansvariga säljarna bröt mot lagen. Nya varianter av fentanyl nådde marknaden så fort den gamla varianten narkotikaklassades.  En komponent i ett ämne kan modifieras på molekylär nivå så att drogen inte längre klassas som narkotika.

Men de båda bröderna som tidigare i år åtalades och dömdes för vållande till annans död var den första domen i sitt slag i Sverige. Plötsligt hjälpte det inte att preparaten inte var narkotikaklassade, de är ändå livsfarliga, och i det här fallet hade de orsakat åtta personers död.
– Vi har nu sett en generell minskning i antalet nya droger inom EU. Under de första fem månaderna i år rapporterades bara 22 nya substanser in till EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) i Lissabon. Toppen var under 2014 och 2015 då vi årligen såg cirka 100 nya substanser. Under 2017 var siffran nere i 51 och det ser ut att bli i samma storleksordning i år.

Hör toxikolog Robert Kronstrand i Dagens eko

Klicka här för att läsa mer om nätdroger och statistik

Klicka här för att läsa mer om åtalet om vållande till annans död mot två bröder