Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Provrör på rättskemiska laboratoriet
Rättskemiska laboratoriet. Foto: JKF PHOTO
mer

Nätdroger – roulett med livet som insats

2017-07-05

Antalet dödsfall orsakade av nätdroger har ökat. Med några musklick går det att beställa substanser som sedan levereras hem till dörren. De nya nätdrogerna är ofta många gånger starkare än heroin, svårdoserade och livsfarliga. Konsekvenserna visar sig i de obduktioner som Rättsmedicinalverket utför.

Hittills okända nätdroger strömmar ständigt ut på marknaden. Forskare vid Rättsmedicinalverket har tagit fram analysmetoder som gör det möjligt att i ett vanligt blodprov spåra och undersöka nätdrogernas farlighet. Rättsmedicinalverket har också undersökt hur många dödsfall som går att koppla till nätdroger. Insatsen för brukaren är hög och de senaste åren har nya dödsfall på grund av nätdroger upptäckts med allt tätare intervall. Samtidigt anpassar sig tillverkarna efter ny lagstiftning. Den kemiska strukturen för en olaglig substans kan ändras så att den plötsligt inte längre omfattas av narkotikalagstiftningen.

Effekterna av att manipulera ett ämne går inte att förutse och en ny drog kan bli extra svårdoserad, giftig och farlig. Frågan är hur handeln med nätdroger ska stoppas?

Vill du veta mer? Här kan du se Rättsmedicinalverkets seminarium ”Nätdroger – roulett med livet som insats” från Almedalsveckan 2017.

Film från seminariet

Medverkande:
Gisela Pettersson, rättsläkare, Rättsmedicinalverket
Robert Kronstrand, professor, Rättsmedicinalverket
Astrid Eklund, vice överåklagare, Åklagarmyndigheten