Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Niklas Långström analyserar i SVT:s Veckans brott.
Niklas Långström analyserar i SVT:s Veckans brott.

Niklas Långström analyserar brottslingars drivkrafter i SVT:s Veckans Brott

mer 2019-01-11

Niklas Långström, kvalificerad analytiker vid Rättsmedicinalverket, medverkar varje vecka i SVT-programmet Veckans brott. Tittarna kommer att få se Niklas återkomma i krönikan: Långström analyserar.

– Jag kommer att i andan av det nya programformatet för Veckans brott, försöka analysera drivkrafterna bakom brottsligheten.

Du kommer att ha ett fast inslag, vad är det du ska tala om?

–  Jag står för rättspsykologiska analyser, det handlar främst om drivkrafter på individnivå. Det blir kort och gott analyser av brottslingars individuella egenskaper och tankemönster. Jag kommer att försöka svara på frågan vad det är som gör att de begår allvarliga brottsliga handlingar.

Kommer dömda brottslingar att vara fokus i analyserna?

– Nej, krönikan tar upp fiktiva karaktärer från litteratur, filmer och tv-serier. Fördelen med det är att de flesta känner till karaktären och kan förhålla sig till den. Det öppnar även för att jag kan vara mer fri i min analys.

Vad handlar det första programmet om?

– Karaktären Leif Bäckström i filmen Jägarna i regi av Kjell Sundvall. Leif spelas av Lennart Jähkel.
Niklas Långström är utbildad barn- och ungdomspsykiater. Han har, bland mycket annat som ryms i karriären, ett långt forsknings-CV. Han har bland annat arbetat som professor och forskare med fokus på olika typer av tung kriminalitet. Tonvikten på Niklas forskning har varit att analysera hur kriminaliteten har utvecklats i modern tid och vad samhället kan göra för att förebygga den.

Se alla avsnitt av Veckans brott på SVT Play