Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Den nya metoden kan bestämma arttillhörighet för prov innehållande DNA från en eller flera okända arter
mer

Ny metod underlättar artbestämning

2022-02-24

Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet har driftsatt en ny metod som underlättar artbestämning vid till exempel jaktbrott. Den nya metoden kan bestämma arttillhörighet för prov innehållande DNA från en eller flera okända arter och är dessutom utökad för att kunna detektera ryggradsdjur.

Metoden kan hjälpa polisen i jaktbrott, tidelagsbrott och olovlig handeln med utrotningshotade djur. Den nya metoden har också stor nytta för Rättsmedicinalverket rättsmedicinska avdelning där det kan det hjälpa till att avgöra om ett prov är av humant ursprung och för att kunna identifiera den ”attackerande” arten vid tex bitmärken eller rivmärken.

Barbara DellAmico har varit med att ta fram metoden och berättar att efter en omfattande litteraturgenomgång, utvecklades, optimerades och validerades metoden på enheten.

– Till valideringen fick vi provmaterial från olika arter från Naturhistoriska riksmuseet, Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Kolmården, vilket vi är mycket tacksamma för, säger Barbara DellAmico.

Den gamla metoden för artbestämning var begränsad då den främst upptäckte den art i ett blandprov (prov med DNA från fler arter) vars DNA finns i majoritet och var dessutom begränsad till att detektera däggdjur.

Med den nya metoden extraheras DNA ur provmaterialet. Efter ampfliering (uppkopiering), rening, preparering och sekvensering får man fram DNA-sekvenser för fragmenten.

– Med hjälp av bioinformatik kan man sedan jämföra de framtagna sekvenserna från provet mot olika referensbibliotek som innehåller referensgener från olika arter, säger Barbara DellAmico.