Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Brita Zilg, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare) och Martin Csatlós, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare). Båda arbetar vid Rättsmedicinalverket
Martin Csatlós, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare) och Brita Zilg, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare), båda arbetar vid Rättsmedicinalverket.
mer

Nytt avsnitt av Rättsmedicinalverkets podd ute nu

2020-12-17

Det här avsnittet av Rättsmedicinalverkets podd Döden, hjärnan och kemisten handlar om gifter och giftmord. Vi kommer att diskutera ämnen och substanser som droger, läkemedel, växtgifter och hur farliga de är för människan.

 

Här kan du lyssna på avsnitt 7, Gifter och giftmord, av podden Döden, hjärnan & kemisten

Avsnittet finns också i alla vanliga podcastspelare

Gifter är något som går att pricka in under både rättsmedicin och rättskemi. Men vi kommer mest att avhandla ämnet med fokus på rättsmedicin. Experterna i programmet är båda specialister i rättsmedicin, alltså rättsläkare.
I avsnittet kommer vi bland annat in på hur gifter och läkemedel upptäcks vid en rättsmedicinsk obduktion och utredning, vi pratar om de vanligaste förgiftningarna och hur statistiken ser ut gällande giftmord i Sverige. Som stöd har vi en rapport med data hämtad från Rättsmedicinalverket och som visar hur vanligt giftmord är, vilka som drabbas och vilka som ofta är förövare.

Även om ämnet är gifter så kommer vi inte prata om vilka gifter som vanligen användas för att begå brott. I vart fall inte mer än att några växtgifter kommer att nämnas.

Specialister i detta avsnitt är Brita Zilg, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare) och Martin Csatlós, specialistläkare i rättsmedicin (rättsläkare). Båda arbetar vid Rättsmedicinalverket.
Programledare: John Henzlert, kommunikatör Rättsmedicinalverket.
Producent: Johan Göransson, kommunikatör Rättsmedicinalverket.