Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättsmedicinalverkets podd heter Döden, hjärnan och kemisten.

Nytt poddavsnitt om rättsläkarens vardag

mer 2020-11-09

I det sjätte avsnittet av Rättsmedicinalverkets podd "Döden, hjärnan och kemisten" berättar två rättsläkare om sitt arbete.

Rättsläkaren har en medicinsk specialisering som ligger utanför vårdkedjan. En stor del av rättsläkarens arbete sker när personen redan är avliden. Varje år görs cirka 5 500 rättsmedicinska obduktioner i Sverige. Det handlar om ärenden som har eller kan ha orsakats av yttre påverkan som till exempel mord, självmord eller olyckor. Det är polisen som är beställare och syftet är att utesluta brott och fastställa dödsorsaken.

Men rättsläkaren arbetar inte enbart med döda personer. En annan lika viktig uppgift är att skriva rättsintyg. Då handlar det om våld- och sexualbrott där det många gånger uppstår skador på såväl brottsoffret som på misstänkt gärningsperson. En rättsläkare kan dokumentera skadorna och i samtliga sådana ärenden är det rättsläkaren som gör en bedömning av hur skadorna har uppstått och skriver ett rättsintyg om saken. Rättsintyget är en del av bevisningen i ett brottmål.

Medverkar i programmet gör Gisela Pettersson och Johanna Loisel från vår rättsmedicinska enhet i Umeå. Du hittar podden i din podcastspelare eller i länken här under.