Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättsmedicinalverkets podd heter Döden, hjärnan och kemisten.
mer

Nytt poddavsnitt om rättspsykiatriska undersökningar

2020-06-30

Nu finns ett nytt poddavsnitt av Rättsmedicinalverkets podd "Döden, hjärna och kemisten" ute. Den här gången handlar det om rättspsykiatriska undersökningar.

En person som har begått ett brott som enligt lagen ska ge fängelse hamnar också där om det finns tillräckliga bevis. Men det finns ett undantag från den regeln. En gärningsperson som bedöms ha en allvarlig psykisk störning ska i första hand dömas till rättspsykiatrisk vård, inte till fängelse.

För att få svar på frågan om gärningspersonen har en allvarlig psykisk störning vänder sig domstolen till Rättsmedicinalverket.

Rättsmedicinalverkets avdelning för rättspsykiatri gör en rättspsykiatrisk undersökning av gärningspersonen. Resultatet blir ett utlåtande som svarar på domstolens frågor om personen hade en allvarlig psykisk störning vid brottet men också om störningen kvarstår.

I det här avsnittet deltar tre olika specialister som ingår i ett utredningsteam, Katarina Howner, specialistläkare (rättspsykiater), Ulrika Haggård, forensisk socialutredare och Malin Pauli, psykolog. Teamet berättar hur en rättspsykiatrisk undersökning går till och vad som karakteriserar en allvarlig psykisk störning.

Programledare är som vanligt John Henzlert, kommunikatör på Rättsmedicinalverket. Och producent är Johan Göransson, kommunikatör på Rättsmedicinalverket.