Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
skylt med pilar och text
Foto: JKF Photo

Rättsmedicinalverket i unikt samarbete med Svenska Deckarakademin

mer 2022-12-07

För att höja kunskapsnivån kring den medicinska delen av rättskedjan tar Rättsmedicinalverket (RMV) under nästa år till ett helt nytt grepp. I början av februari står myndigheten värd för ett skräddarsytt arrangemang i samarbete med några av landets ledande deckarförfattare. Arrangemanget sker tillsammans med Svenska Deckarakademin, ett samfund vars syfte är att främja deckargenren.

De närvarande åhörarna kommer att få följa ett fiktivt fall som inleds med att en avliden person påträffats utomhus och där Rättsmedicinalverkets experter sedan lotsar publiken genom den fortsatta hanteringen, med fokus på de delar av rättskedjan där Rättsmedicinalverket bidrar. Syftet är att berätta om Rättsmedicinalverkets verksamhet och underlätta att använda myndighetens expertområden i litteraturen.

– Vi ser verkligen fram emot att testa detta nya koncept i samarbete med Svenska Deckarakademin. Deckargenren är väldigt stor i Sverige och många människor får till stor del sin bild av Rättsmedicinalverket genom litteraturen. Ett välkänt Rättsmedicinalverket bidrar till ökad rättssäkerhet och effektivitet inom rättskedjan men kan också på sikt medverka till att fler väljer att utbilda sig i syfte att få jobb hos oss i framtiden, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket.

Medverkar vid föreläsningen gör experter från Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska, rättskemiska, rättsgenetiska respektive rättspsykiatriska verksamheter. De medverkande kommer att utifrån det fiktiva fallet berätta hur arbetet går till, vilka metoder som finns att tillgå och vilka överväganden som görs i olika typer av situationer. Åhörarna kommer också att ha möjlighet att ställa frågor till experterna.

– Svenska Deckarakademin arbetar för stärka genrens litterära anseende och hålla den på en hög nivå, säger Karin Alfredsson, preses för Svenska Deckarakademin. Ett samarbete med Rättsmedicinalverket passar perfekt och vi välkomnar alla deckarförfattare till föreläsningen.

Arrangemanget kommer att äga rum torsdagen den 2 februari 2023 kl 14.00 på plats i Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska lokaler i Solna. Seminariet kommer även att spelas in och finnas tillgängligt i efterhand via digitala kanaler. Intresserade författare anmäler sig via mejl till kommunikation@rmv.se