Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
dna-spiral_modell
mer

Riksdagsbeslut – Rättsmedicinalverket ska göra alla faderskapsundersökningar

2021-07-01

Faderskapsundersökningar som domstol eller kommun beställer ska från den 1 januari 2022 alltid utföras av Rättsmedicinalverket (RMV). Ett nytt beslut i riksdagen innebär också att faderskapsundersökningar betalas av staten.

Vad betyder det nya riksdagsbeslutet?

– Det korta svaret är att Rättsmedicinalverket efter årsskiftet blir ensam leverantör av alla faderskapsundersökningar som kommuner och domstolar begär. Dessutom blir verksamheten anslagsfinansierad istället för avgiftsfinansierad vilket betyder att staten står för omkostnaderna via statsbudgeten, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef rättsgenetik på Rättsmedicinalverket.

RMV har hela tiden haft som utgångspunkt att ett barn ska ha samma möjlighet till en likvärdig analys oavsett var i landet man bor. Idag skiljer sig analyserna åt mellan de olika leverantörerna. RMV har stor kapacitet och kan alltid leverera hög säkerhet i analyssvaret. Särskilt när det gäller att analysera många markörer för att lösa mer genetiskt komplexa frågeställningar.

Som myndighet står RMV under tillsyn av bland annat Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslerns (JK) utöver att verksamheten är ackrediterad enligt ISO/IEC 17025.

Klicka här för att läsa mer om förändringarna gällande faderskapsundersökningar