Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Socionomdagarna 2018
Bild från Socionomdagarna 2018
mer

RMV medverkade på Socionomdagarna

2018-11-27

För fjärde året i rad medverkade Rättsmedicinalverket på Socionomdagarna vid Älvsjömässan den 21-22 november. Totalt hade mässan cirka 1 500 besökare och många visade ett stort intresse för myndigheten.

– Vi uppskattar att ca 500 personer har besökt vår monter, säger Carolina Birath-Karlsson, biomedicinsk analytiker och kundansvarig vid avdelningen för rättsgenetik och rättskemi i Linköping.

De vanligaste frågorna från besökare rörde främst faderskapsärenden och droganalyser.

– Många besökare känner till förslaget om de nya reglerna kring faderskapsanalyser och vill gärna diskutera dessa med oss, säger Kerstin Montelius, molekylärbiolog vid avdelningen för rättsgenetik och rättskemi i Linköping. Jag upplever att besökarna uppskattar att vi finns på plats och att de har synpunkter som är väldigt positiva kring verksamheten, säger hon.

De nya reglerna innebär bland annat att analyser i faderskapsärenden beställda av myndigheter, ska utföras av rättsgenetik och betalas med ett statligt anslag.

– Vi har fått många frågor kring droganalyser från besökare som arbetar inom socialtjänsten och på behandlingshem säger Carolina Birath-Karlsson. De är särskilt intresserade av vilka tester som är tillförlitliga då det tillkommit många privata aktörer på marknaden de senaste åren.

Många ville också veta vad man gör som socionom vid Rättsmedicinalverket vilket våra forensiska socialutredare, Maria Fornstedt och Helena Själander från enheten för rättspsykiatri i Stockholm, hjälpte till att svara på.

Vad lockade besökarna till vår monter och finns det något vi skulle kunna ta med oss till nästa år?

– Vi sticker ut bland alla behandlingshem i mässhallen och sedan har vi en verksamhet av allmänintresse, inte minst på grund av alla kriminalserier, säger Carolina Birath-Karlsson. Sedan hade vi även i år en jättebra placering mellan kaffebordet och utgången till seminarierna där det var en stor genomströmning av besökare.

Något som också var mycket uppskattat var frågetävlingen i montern där man kunde vinna en take-away-mugg. Mer än 250 personer deltog i tävlingen som gick ut på att man skulle para ihop olika föremål som exempelvis vävnadsprover, provrör, en lagbok, med våra verksamhetsområden.

– Besökarna tyckte att det var roligt att tävla, vissa tyckte att det var lite läskigt med riktiga vävnader, de tyckte att vi hade fina foton och att det var lite svårt att skilja labbverksamheterna åt, säger Carolina Birath-Karlsson.