Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-rättsgenetik-händer som hanterar prover i laboratorium
Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska laboratorium i Linköping

Så jobbar Rättsmedicinalverket för att identifiera okända avlidna personer

mer 2017-08-22

När en okänd människa hittas avliden är det viktigt att identifiera personen. En av Rättsmedicinalverkets uppgifter är utföra identifieringar av avlidna med hjälp av tandidentifiering eller DNA.

När en avliden person ska identifieras är det första steget en rättsmedicinsk obduktion där man gör en yttre och en inre undersökning av kroppen. Den rättsmedicinska obduktionen blir en viktig del i den fortsatta utredningen av identifieringen eftersom den bestämmer valet av metod.

I Sverige har vi en väl dokumenterad tandvård med odontologisk information som röntgenbilder och tandvårdsjournaler och identifierar ofta avlidna personer med hjälp av tandidentifiering.

Identifiering med hjälp av DNA

Ibland väljer man att identifiera en avliden med hjälp av DNA. Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska avdelning gör DNA-analys på prover från den rättsmedicinska obduktionen. Eftersom det vanligtvis finns en hypotes om vem den avlidne kan vara kontaktar polisen de anhöriga, till exempel familj eller släktingar, för att få jämförelseprov. Det innebär att de anhöriga lämnar sitt DNA genom exempelvis ett munskrapsprov. Rättsgenetik gör därefter en matchning mellan prov från den avlidne och prov från anhöriga, och en sannolikhet redovisas till den rättsmedicinska avdelning som beställt analysen.