Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten

Stort intresse för rättsläkarens arbete

mer 2019-11-22

Numera är det inte ovanligt att våra rättsläkare framträder i TV och berättar vad arbetet med rättsmedicinska undersökningar innebär. Det finns ett stort intresse från allmänheten att få inblick i vår roll i rättsprocessen och för arbetet som rättsläkare.

I augusti år 2000 blev en tysk turist mördad i Ohtanajärvi i Norrbotten. I det här inslaget (på tyska!) berättar enhetschef och rättsläkare Johanna Loisel på rättsenheten om hur man arbetar med brottsfall som rättsläkare.

Programmet Hallo Deutchland sänds i den tyska kanalen ZDF, det här inslaget är från den 14 november och börjar vid 12.49 (ca 10 minuter).

I senaste avsnittet av Brottsjournalen (TV4, 19 november) medverkar Brita Zilg, rättsläkare på rättsmedicinska enheten i Stockholm. Vi får vara med på en obduktion där Brita går igenom hur en sådan går till när någon oväntat avlidit och dödsorsaken är oklar. Inslaget visas ca 33 minuter in i programmet.

I ytterligare ett inslag i Hallo Deutchland från den 20/11 medverkar Anders Eriksson, professor i rättsmedicin och tidigare verksam på enheten för rättsmedicin i Umeå. Här handlar det om ett tragiskt fall av misshandel av en 4-årig tysk pojke som rest upp till byn Tjeggelvas med sin familj. Inslaget börjar 12.08 i programmet.

Anders Eriksson och Ingemar Thiblin, båda professorer i rättsmedicin, pratade om shaken baby (skakvåld) och brist på vetenskapligt stöd för tesen om den så kallade Triaden i TV4 Nyhetsmorgon den 26 oktober.

Brita Zilg medverkade även tidigare i höst i Brottsjournalen, då handlade inslaget om förgiftning (TV4, 23 oktober):

Även Elias Palm, rättsläkare på rättsmedicinska enheten i Lund, har pratat om giftrelaterade mord i tv. I programmet ”Efterlyst” den 17 oktober handlade ett inslag om giftmordet i Norrtälje (inslaget börjar ca 47 minuter in i programmet):

I Aftonbladet TV den 22 oktober, berättar Denise Guggenheimer om om sitt arbete och om den styckmorddstudie som hon och Brita Zilg arbetar med. ”Få styckmördare döms till vård”.