Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Tobias Lihoff, psykolog
mer

Tobias psykologiska bedömningar är en pusselbit i det rättspsykiatriska utlåtandet

2023-10-13

Möt Tobias Lihoff som är psykolog på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska enhet i Stockholm. Han medverkar i de rättspsykiatriska utredningarna och gör bland annat begåvningstest på de intagna. Ett spännande och varierat jobb med ibland svåra bedömningar.

Tobias Lihoff arbete ger underlag till det rättspsykiatriska utlåtandet som i sin tur ger domstolen ett underlag för att kunna fatta beslut om en lämplig påföljd för brottsdömda som genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Han gör bland annat en utredning av personligheten och om personen lider av någon typ av diagnos.

– Personerna som kommer till oss har begått ett brott och man kan misstänka att de lider av psykisk sjukdom eller är i ett tillstånd som skulle kunna utgöra en allvarlig psykisk störning. Undersökningarna vi gör och våra slutsatser blir ett underlag för domstolen att kunna fatta ett korrekt beslut i rättsprocessen. Det handlar antingen om fängelse eller om rättspsykiatrisk vård. Det är de två alternativen som finns, säger Tobias Lihoff.

Läs hela intervjun och se en film med Tobias

Ta del av våra andra medarbetarporträtt