Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Foto: Rättsmedicinalverket

Uppskattat seminarium för deckarförfattare

mer 2023-02-09

Torsdagen den 2 februari stod Rättsmedicinalverket värd för ett kunskapsseminarium i samarbete med Svenska Deckarakademin med just deckarförfattare som dedikerad målgrupp.

Arrangemanget blev lika välbesökt som uppskattat av det dryga 60-tal deckarförfattare som hörsammade inbjudan till rättsmedicin i Solna.

RMV:s kommunikationschef Johan Rahm är nöjd med arrangemanget:

– Det är nog ingen hemlighet för någon att många får sin bild av rättskedjan via deckargenren och det stora utbudet inom ”true crime”. Vi hade därför som mål att visa upp vår myndighet och vad vi jobbar med, och samtidigt rätta till några vanliga missuppfattningar och myter. Givet responsen vi har fått kan man konstatera att vi uppnått vår målsättning med råge, säger Johan Rahm, kommunikationschef på RMV och en av två moderatorer under seminariet.

Deltagarna fick först göra ett kort studiebesök i rättsmedicins lokaler i Solna, för att därefter ta sig till närliggande Karolinska Institutet för att där ta del av det kunskapsseminarium som förberetts. Vid seminariet deltog fyra av RMV:s experter: en rättsläkare, en rättskemist, en rättspsykiater samt en rättsgenetiker och där deltagarna fick följa ett fiktivt mordfall från början till slut.

Även från medarrangören Svenska Deckarakademins sida är man nöjd med arrangemanget:

– Vi har fått väldigt många positiva reaktioner från de författare som var med under den här eftermiddagen. Det var mycket innehållsrikt, och dessutom generöst av RMV:s experter att dela med sig av sin kunskap, konstaterar Karin Alfredsson, preses för Svenska Deckarakademin och den andra moderatorn vid seminariet.

För den som inte kunde närvara fysiskt vid det avslutande seminariet går det att titta på här i efterhand.