Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten

Vävnadstransplantation räddar liv och höjer livskvaliteten

mer 2019-11-04

I dag börjar donationsveckan som är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till donation. Cirka 25 procent av alla vävnadsdonationer i Sverige kommer från någon av Rättsmedicinalverkets sex rättsmedicinska enheter.

Hornhinnor från en donator kan förbättra synen för 5 personer from Socialstyrelsen on Vimeo.

Omkring 1 500 patienter i Sverige behöver årligen transplanteras med donerad vävnad. Till skillnad från organ behöver inte vävnader vara försörjda med syresatt blod när de tas tillvara, vilket innebär att vävnadsdonation är möjlig även när andning och blodcirkulation har upphört. I samband med en rättsmedicinsk obduktion är det därför möjligt att tillvarata vävnad för donation. Möjliga vävnader för donation, inom Rättsmedicinalverket, är hjärtklaffar, hornhinnor, hörselben och hud.

– Vid kraftig synnedsättning på grund av sjukdom kan donerade hornhinnor ge synen tillbaka och transplantation av hörselben kan ge hörseln tillbaka vid sjukdomar i mellanörat. Donerad hud är det bästa förbandet vid svåra brännskador och hjärtklaffar räddar liv på gammal som ung, berättar Jesper Greby, samordningschef på avdelningen för rättsmedicin vid Rättsmedicinalverket.

Rättsmedicinalverket utför cirka 5 000 rättsmedicinska obduktioner varje år där syftet är att utesluta brott och fastställa dödsorsaken.

– Vi undersöker bland annat dödsolyckor och självmord där man har avlidit i ung ålder. Bland dem finns många fall som lämpar sig för att donera vävnad, säger Jesper Greby.

Sammantaget står myndigheten i dag för cirka 25 procent av all vävnad förmedlad för transplantation.