Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
CT-scanning fungerar som ett komplement till rättsmedicinska obduktioner

Virtuell teknik hjälper rättsläkare vid undersökning av skottskador

mer 2022-01-10

Sedan en tid tillbaka finns det en datortomografiscanner (CT-scanner) i gång på Rättsmedicinalverket rättsmedicinska enhet i Stockholm. Det ger bättre möjligheter till att hitta kulor vid skottskador. Det ger också bättre möjligheter att utesluta brott och förbereda inför obduktion.

Med skannern kan man göra en virtuell obduktion i dödsfallsutredningar. Tekniken ger en överblicksbild i 3D över skelett, organ och mjukvävnad. På det sättet kan man upptäcka skador redan innan obduktionen.

Skanningen fungerar  som ett komplement till obduktion. Metoden kan lokalisera kulor i skottskadade kroppar men kan också upptäcka andra skador eller luftansamlingar som är svåra att upptäcka vid obduktion.

Rättsmedicinalverket undersöker alla misstänkta onaturliga dödsfall. Det kan handla om kroppar som varit utsatta för olyckor, missbruksrelaterade dödsfall, självmord och mord. Varje år hanterar Rättsmedicinalverket i Stockholm 1 400 av landets 5 500 dödsfallsutredningar. De är först ut av landets sex enheter att få en CT-skanner, en så kallad datortomograf, som beräknas vara i full drift våren 2022.

Se ett inslag på SVT.se där rättsläkare Tobias Gelius berättar om tekniken